V humpoleckém hotelu Kotyza se pilně vařilo a smažilo od časného rána. Majitel vyhlášeného podniku bral pohoštění jako obrovskou čest. „Večeřelo tu více osobností, prezident je ale jenom jeden. Neznám váženějšího hosta,“ vyznal se Jan Kotyza.

Této velké události odpovídalo i složení menu. Co dobrého si manželé Klausovi společně s četnými hosty dopřáli?

Jako předkrm se podávala pěna z říčních raků s hlávkovým salátem a citronovou omáčkou, dále pak kapari a teplé tousty. Hlavní chod sestával ze staročeské bramboračky s čerstvými houbami. Na dalším talíři se nesly grilované jehněčí kotlety se zeleninovým ratatouille, gratinovanými brambory a s rozmarýnovou omáčkou navrch.

Jako dezert se podávala čokoládová flétna se skořicovou tyčinkou a jahodami. „Hostina celkově neměla chybu, ale ten dezert, to byla hotová báseň. Kdyby se to slušelo, okamžitě jsem si šel přidat,“ olízl se očividně dobře naladěný humpolecký starosta Jiří Kučera.

Hostiteli po odchodu návštěvy spadl kámen ze srdce. Navždycky jej bude hřát osobní prezidentova pochvala. „Mám z toho velikou radost. Uznání ale náleží všem, kteří se na přípravě podíleli,“ nezapomněl Kotyza na svůj personál.