Na co by si však měli dávat pozor, je třeba půlka melounu, což potvrzuje také krajský hygienik Jiří Kos.

„Já bych si rozkrojený meloun nikdy nekoupil. Nemám totiž jistotu, že obchodník ho předtím důkladně vydrhnul kartáčem pod vodou. Nákaza z kůry pak jedním říznutím může proniknout přímo do dužniny,“ zdůraznil Kos.

Kůra bývá znečištěná hnojením

Melouny se k nám totiž dováží z jižních států, kde jejich pěstitelé používají k hnojení třeba i obsahy svých septiků.

Povrch melounů tedy bývá kontaminovaný a může způsobit minimálně několik nepříjemných hodin na toaletě.

Kromě toho také existují hygienická pravidla pro prodej krájeného ovoce, jejichž dodržování bývá problémem hlavně u stánkových prodejců.

„Na stánku by měl být vyčleněný prostor s omyvatelnou pracovní plochou. Rozkrojené ovoce musí být vždy zabaleno do potravinářské folie a obchodník musí i zbylý kus uvádět do oběhu nezávadný. Není možné ho třeba prodat až za několik dní,“ popsala Alena Hegerová ze státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Další nebezpečí v létě číhá u lahůdkářských výrobků. Uzeniny, vlašský salát nebo zákusky jsou pro někoho lákadla, která si prostě neodpustí.

„Když jsem nakupovala v Humpolci v supermarketu, napadlo mě, že bych mohla vzít ještě dvacet deka pařížského salátu. Po příchodu k pultu mě ale tahle myšlenka přešla. Vypadal velice oschle a nevábně,“ popsala zákaznice Marie Beránková.

Mikroorganismům teplo vyhovuje

Prodejci se totiž mnohdy ani nenamáhají saláty v pultovém prodeji občas promíchat a zabránit tak alespoň tvorbě nevzhledného škraloupu.

Před bezmeznou důvěrou v takovéto výrobky varuje i státní potravinářská inspekce.

„Mikroorganismy, které mohou způsobovat nemoci, se rychle množí právě v teple a vlhku, a tyto potraviny jsou pro ně vhodnou živnou půdou,“ upozornila Alena Hegerová.

Jak dodala, pokud má spotřebitel podezření, že výrobek je zdravotně závadný, zjistí prošlou záruční lhůtu nebo není spokojen s hygienou prodeje, může podat podnět ke kontrole na kterémkoli inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.