Ty hodnotila laická i odborná komise. Ta druhá se skládala z pěti členů, jimiž byli zástupci kraje Vysočina, hořepnické radnice a odborníci na výrobu masa.
„Hodnotila se chuť, vzhled, nákroj, složení a celkový dojem,“ vysvětlil kritéria hodnocení člen komise Jan Kaleta, tajemník hejtmana kraje Vysočina. „V hodnocení se moc nerozcházíme, u většiny soutěžních vzorků jsme se shodli,“ dodal Jan Kaleta.

Pro vítěze byly připraveny poháry hořepnické radnice a pro všechny zúčastněné připravil krajský úřad pamětní ceny.

Provoněný areál

Soutěž doprovázel bohatý kulturní program. Podávala se moravská vína a atmosféru umocňovala cimbálová muzika v podání kapely Habáni. Děti se vyřádily v nafukovacím hradu a dospělí ochutnávali různé druhy grilovaných klobás, jejichž vůně se linula celým areálem. „Návštěva není tak veliká jako v předchozích letech. Může za to hlavně dnešní počasí,“ postěžoval si starosta Hořepníka Vladimír Kotýnek na občasné dešťové přeháňky. Ty ale návštěvníky tolik netrápily.

„Do Hořepníku jsem přijela až z Prahy a zatím jsem s programem velice spokojená,“ pochvalovala si návštěvnice, která nechtěla svěřit své jméno. Spokojenost projevily i manželé Kameníkovi z Pelhřimova.

„Letos jsme tady poprvé a moc se nám tady líbí. Hlavně klobásky jsou výborné,“ řekla Hana Kameníková.

V pozdních odpoledních hodinách přišlo na řadu vyhlašování vítězů soutěže. Laické komisi nejvíce chutnaly klobásy ze školního statku v Humpolci a ta odborná vyhodnotila jako nejlepší zvěřinovou klobásu z řeznictví v Bobrové.

Závěr hořepnického kulturního programu patřil zábavě a tanci s pelhřimovskou skupinou Tě100.