„Do škrobáren jsme zatím poslali tři soupravy, ale zdaleka ještě nejsme se sklizní brambor u konce,“ řekl Miroslav Čekal, předseda Zemědělského družstva Častrov.
 
Podle dosavadních předpokladů bude výroba škrobu vyšší než loni, kdy měly škrobárny kvůli malé úrodě nedostatek brambor.
Jak uvedl ředitel pelhřimovských škrobáren Josef Hadrava, hektarové výnosy jsou letos zatím dobré a příznivá je i škrobnatost hlíz.
 
„Je pravda, že škrobnatost je díky příznivějším podmínkám lepší než loni,“ dodal Čekal. Pelhřimovská škrobárna zahájila zpracovatelskou kampaň 20. srpna, pak výrobu několik dnů zdržovaly deště.
 
„Teď jedeme naplno,“ uvedl Hadrava. Škrobnatost brambor se zatím pohybuje kolem 20 procent, což je asi o dvě procenta více, než na začátku sklizně bývá obvyklé.
 
Podnik plánuje produkci více než 12 tisíc tun bramborového škrobu. Na takové množství škrobu dotuje stát pěstování brambor u dodavatelů tohoto podniku.
 
„Zpracujeme tolik brambor, kolik nám zemědělci dají, třeba i nad kvótu,“ uvedl Hadrava. U dodávek nad stanovenou výrobní kvótu ale zemědělci nemají nárok na dotaci.
 
Letošní cenový vývoj bude podle ředitele záviset na velkých evropských producentech z Německa, Nizozemska, Francie a Dánska. Připomněl, že podle unijních pravidel se v Česku dotuje pěstování brambor jen pro 33.660 tun škrobu, zatímco v celé EU to jsou dva miliony tun.
 
Evropskou kvótu na bramborový škrob si v Česku rozdělili čtyři výrobci. Nejvíce ho vyrábí podnik Lyckeby Amylex v Horažďovicích na Klatovsku, Škrobárny Pelhřimov jsou druhým největším producentem.
 
Čtveřici doplňuje Naturamyl v Havlíčkově Brodě a škrobárna v Radešínské Svratce na Žďársku.