Věnován bude lidem, kteří byli za minulého režimu pronásledováni a vězněni nebo přišli o majetek, uvedl starosta Karel Štefl.

Návrh na jeho instalaci vzešel od exstarosty a současného zastupitele Jana Třebického, který také inicioval vznik brožury o odboji za druhé světové války i protikomunistickém odboji v okolí.

Brožuru vytvořili pracovníci počáteckého muzea, kteří mapovali osudy lidí poznamenaných druhou světovou válkou a následně komunistickým režimem. Vznikla publikace, která se používá i při školní výuce. Odhalení památníku bude vyvrcholením těchto snah a je směrováno na zítřejší Den památky obětí komunistického režimu. Ten si připomenou i na školách v kraji zapojených do kampaně Proti ztrátě paměti, kterou organizuje Člověk v tísni.

Vzpomínka v Želivě

„Udělali jsme mezi zastupiteli a občany anketu. Zeptali jsme se, jak by měl památník vypadat, co by na něm mělo být napsáno a kde by měl být umístěn," doplnil Štefl.
Město na vybudování památníku vyčlenilo 60 tisíc korun ze svého rozpočtu. Kámen je umístěn vpravo u vchodu na hřbitov, kde už stojí památník obětem světové války. Ponese nápis: „Obětem teroru komunistického režimu".

Oběti totalitního režimu připomíná na Vysočině více památníků. V řadě případů jde o pamětní desky.

Památník v želivském klášteře, který byl odhalen před dvěma lety, připomíná 464 kněží a řeholníků, kteří tam byli internováni v 50. letech 20. století. Jejich ručně napsaná jména pokrývají jednu ze zdí v klášterních ambitech.

Památník sedlákům vyhnaným při kolektivizaci stojí od roku 2011 v Lhotce na Žďársku. V letech 1951 a 1952 bylo z této vsi násilně vystěhováno šest z 15 stavení. Jména postižených rolnických rodin jsou napsána na mramorové desce, kterou nese asi dvoutunový kámen.