Všichni, které Deník oslovil, totiž potvrdili zvýšený zájem turistů nejen z Vysočiny o prohlídky historických objektů. Velkým dílem k takřka rekordní návštěvnosti přispěly i různé kulturní a doprovodné programy.

Krásy a expozice původně gotického hradu Kámen si od pátku 5. do neděle 7. července nenechalo ujít 947 návštěvníků napříč věkovým spektrem.
„K větší návštěvnosti bezesporu pomohlo příznivé počasí a rovněž akce Středověké ležení Jezerničtí páni, která se u nás koná od 5. až do 14. července. Na malé i velké tak čeká třeba střílení z kuše a luku nebo různé přednášky," informovala zástupkyně vedoucího správy hradu Monika Brychtová. Ta dodala, že další velká akce se na Kámeni uskuteční už tuto sobotu, kdy jsou nachystané noční prohlídky hradu v dobových kostýmech.

„Mimo to se v průběhu celého dne uskuteční šermířské souboje a ve 22 hodin vypukne ohňová show. Další zajímavou akcí je Kámenské hradohraní, jež připadá na 3. a 4. srpna," dodala Brychtová s tím, že avizovaný víkend bude bez klasických prohlídek hradu a bude určen jenom pro děti, které budou nejen v objektu hledat indicie do svých pracovních listů.

Klášter prošel dokonce pětkrát

Profesionální herci přiblížili lidem o uplynulém prodlouženém víkendu originálním způsobem, a sice ve stylu živých obrazů, historii kláštera v Želivě. A vyplatilo se to.

Historický divadelní příběh, kterým přítomné provedl sám architekt Jan Blažej Santini, si nenechalo ujít 600 lidí. „Zájemci z celé republiky nám telefonovali už týden před akcí. Byli jsme moc rádi, že se jim všem divadlo, alespoň podle ohlasů, líbilo. Někteří šli dokonce i vícekrát. Jeden náš bratr šel prohlídku dokonce pětkrát," komentovala Lenka Vacková z Kláštera v Želivě. Ta zároveň dodala, že v takovémto rozsahu se prohlídky v klášteře do konce tohoto léta neuskuteční. „Akce byla finančně velmi náročná. Nebýt spolupráce s příspěvkovou organizací Vysočina Tourism, tak bychom si ji nemohli dovolit," uvedla Lenka Vacková.

Klášter, který je národní kulturní památkou, žije až do 24. srpna 4. ročníkem festivalu Musica Figurata. Všechny soboty o prázdninách tak Želivský klášter rozezní nejenom stará hudba.

Lákaly Podivné námluvy i klarinety

Zvýšenou návštěvností se mohou pochlubit také v Žirovnici. Tamní zámek si od 5. do 7. července prohlédlo 300 malých i velkých návštěvníků. „Na prodloužený víkend je to velmi dobrá návštěvnost. Už vzhledem k tomu, že se v Žirovnici konalo mnoho zajímavých akcí od 17. Mezinárodního klarinetového festivalu, přes divadelní hru s názvem Podivné námluvy v podání místního divadelního spolku, který ji sehrál hned třikrát, až po hudebně taneční vystoupení africké skupiny studentů ze Zimbabwe," vyjmenovala pestré akce, které nabídla lidem Žirovnice, tamní kulturní referentka Miroslava Pechková.
A v podobném duchu pestrých akcí bude v Žirovnici probíhat i toto léto.

Už včera tam třeba po letité pauze odstartovalo promítání letního kina. „Jsme rádi, že se promítání obnovilo. Diváci se mohou vždy v pondělí vpodvečer těšit na české i zahraniční filmy," přiblížila Miroslava Pechková. Ta zároveň upozornila na tuto neděli, kdy se na druhém nádvoří zámku uskuteční doprovodný program k jindřichohradecké Folkové růži nebo-li Růžová Žirovnice 2013. „K dobré náladě a poslechu zahrají Devítka a Jen tak tak. V případě nepřízně počasí se koncert bude konat ve Velkém sále žirovnického zámku," uzavřela kulturní referentka.