Oba nejcennější stromy, které byly zapsány shodně v roce 2001 na seznam památných stromů, se nacházejí v jižní zahradě. „O něco cennější je buk lesní červenolistý, který pochází z původní parkové výsadby z počátku devatenáctého století. Obvod kmene má přes tři metry a právě v tomto ročním období jsou nejvíc nápadné jeho červené listy,“ říká kastelánka hradu Kámen Zlata Vobinušková. Buk dosahuje výšky zhruba dvaceti metrů.

Druhým památným stromem je sedmnáct metrů vysoký cypřišek nutkajský. Zajímavostí je, že se v jeho případě možná nejedná o cypřišek nutkajský, jak je uvedeno v nejrůznějších záznamech, ale o cypřišek Lawsonův.

Hradní park se nachází na ploše zhruba jeden a půl hektaru a tvoří jej tři části. Jde o pravidelnou terasovitou jižní zahradu, volný krajinářský park na severním okraji památkového areálu a už zmíněné alpinum. „Jde o jedno z největších hradních alpin v České republice,“ zdůrazňuje Zlata Vobinušková.

Výstava Ukradené chvilky.
Originální obrazy pomůžou rodinám v tíživé situaci

Park obklopující hrad Kámen prošel řadou revitalizací, při té v sedmdesátých letech dvacáté století musely být pokáceny zhruba čtyři desítky nemocných jilmů.

V rámci Víkendu otevřených zahrad láká správa hradu i na faunu, která se zde vyskytuje. „Na skále můžeme spatřit vyhřívající se užovky, jsou zde k vidění vzácní motýli a spousta ptáků. V jezírku potěší návštěvníky okrasné rybičky i zhruba tři roky starý kapr Franta,“ doplňuje pozvánku do otevřené zahrady kastelánka.

Víkendové komentované prohlídky začínají po oba dva dny vždy v 11 a ve 14 hodin. V neděli 9. června je od 15 hodin v plánu cvičení jednoduché jógy v parku pro rodiny s dětmi. „Komentované prohlídky hradního parku pořádáme v turistické sezoně ale každý měsíc, takže návštěvníci můžou sledovat, jak zde vypadá vegetace od jara do podzimu,“ dodává kastelánka Zlata Vobinušková.