8smička našla zázemí v někdejší továrně na vlněné látky Karla Trnky, tovární budova pocházela z konce devatenáctého století. Když působil v Humpolci národní podnik Sukno, nesl objekt označení hala č. 8. „Tovární budova z konce 19. století prošla zásadní rekonstrukcí na administrativní budovu již v roce 2010 a v roce 2017 byla započata přestavba na dnešní zónu pro umění,“ poznamenala u příležitosti otevření nové humpolecké zóny pro umění Marcela Straková, výkonná ředitelka nadačního fondu 8smička, který za projektem stojí.

Stavba nové kuželny v Kamenici nad Lipou.
Dotace vyšla. Kameničtí kuželkáři konečně budou hrát doma

Přeměny někdejší textilní továrny na moderní zónu se ujal humpolecký rodák Luděk Rýzner se svým architektonickým studiem OK PLAN.

Nadační fond už ví, jak prostory využije. „Zóna pro umění 8smička nabídne v budově bývalé textilky v centru Humpolce tři výstavy moderního a současného umění ročně. Ty doplní kurzy umění i dějin umění, programy pro školy, workshopy, doprovodné programy pro celou rodinu a širokou veřejnost, filmové projekce, autorský herní modul pro rodiny s dětmi a mnoho dalšího,“ vzkázala veřejnosti Marcela Straková.

U příležitosti zahájení provozu zve 8smička na velkou výstavu připravenou na počest budově samotné a bývalému poslání této továrny na sukno. „Návštěvníci se mohou seznámit s užitím textilu v umění za posledních sto let,“ poodhalila premiérovou výstavu Straková.

Ilustrační foto.
Česko uklízeli už potřetí také v Kamenici nad Lipou