Akci už tradičně pořádala společnost Castrum o.p.s. Pomyslné brány hradu se prvním návštěvníkům otevřely v sobotu dopoledne. Pár metrů od vstupu mohli lidé po pravé straně ochutnat placky a po levé si zase vybrat z nabídky různých druhů pražených oříšků či medoviny.


Na nádvoří na ně pak čekal pravý jarmark. „Máme tu sedmnáct stánkařů s tím, že někteří předvádějí tradiční řemesla. A tradiční je vlastně i program Středověkých slavností. I letos tu máme osvědčené účinkující – například skupinu historického šermu Fortuna, která k nám jezdí už mnoho let. Mění se pouze někteří řemeslníci, ale ten základní tým je stejný," přiblížil kastelán hradu Pavel Koubek.

Slavnosti i letos nabídly pro malé i velké ukázky mnoha řemesel, včetně vypalování kachlů v replice středověké keramické pece, dětské hry, dílničky, divadlo, šerm, zprovozněné hradní kuchyně i s chlebovou pecí a jinou zábavu, při které leckdo nezůstal jen pasivním divákem. „Najednou mi na nohách zůstal viset nějaký člověk a domáhal se peněz. V první moment jsem byla vykulená, ale pak mi došlo, že se jedná o středověkého žebráka. Tak jsem na jeho hru přistoupila," vylíčila s úsměvem na rtech Marie Norková ze středních Čech. Ta s rodinou tráví nyní na Pelhřimovsku dovolenou.


„Lidé k nám přijíždějí z celé republiky, a to hlavně díky tomu, že je to prázdninová akce. Je zajímavé, že tu máme více lidí takzvaně od pryč než z blízka. Takto to u nás funguje už léta," nechal se slyšet Pavel Koubek s tím, že v sobotu zhruba po dvou hodinách po otevření bylo na hradě přibližně okolo tří set návštěvníků.
„Zatím jsme s návštěvností spokojeni. U nás mokrá varianta nelze připravit. My jsme na tom pořád stejně – ať je hezky nebo prší," odpověděl kastelán hradu na dotaz Deníku, zda jsou připraveni na to, kdyby se naplnily předpovědi meteorologů a začalo pršet.
Svou odvahu, bystrost a šikovnost mohly na hradě prokázat všechny děti. Připraveny pro ně totiž byly různé hry a kvízy.
Mohly například poznávat po čichu různé věci nebo zdolat dětské bludiště. Spolu s rodiči si pak mohly vyzkoušet střelbu z kuše či luku, zhlédnout trestání nevhodných poddaných na pranýři nebo ochutnat chlazené tykve.