Postupně stále zkrášlovaná zřícenina má totiž 31. prosince výjimečně otevřeno, a to od 13 do 15 hodin.
Jak avizuje kastelán hradu Pavel Koubek ze společnosti Castrum, hrad láká na všeobecnou oblibu svátečních procházek.
Jak dodává, po areálu hradu budou ve sněhu proházené cestičky, ale cestu z Rozkoše si už musí prošlapat sami návštěvníci. Je totiž kamenitá a hrbolatá a nelze ji prohrnovat.
Pokud bude dobré počasí a nebude námraza, bude také možnost vstupu na nově otevřenou rozhlednu. Příchozí tak uvidí nejen hrad zahalený do bílého, ale budou moci jako první obyvatelé po staletích vidět zasněžené okolí hradu.
Zítra tak půjde o šestý den, kdy bude na stavbu za tři miliony korun umožněn vstup.
Dosud byla otevřena pouze během dvou víkendů a během pondělního svátku 17. listopadu.
„Za těchto pět dní ji navštívilo asi dva tisíce lidí, což je potěšitelný výsledek," podotýká kastelán Koubek.
Rozhlednu nechalo za své peníze postavit město Humpolec, podle návrhu architekta Martina Fraňka.
Nástupní schodiště na rozhlednu je umístěno v místě prvního hradního nádvoří, nejstarší části hradu, konkrétně u paty jihozápadního rohu hlásky.
Návrhy na vybudování rozhledny se objevují už od roku 1990. Vyvolávaly vášnivé diskuse a argumenty pro a proti se pravidelně opakovaly.
Při loňském klíčovém hlasování humpoleckých zastupitelů bylo 15 z 18 přítomných pro stavbu rozhledny podle dnes uskutečněného návrhu.

Těsný výsledek

Hlasování veřejnosti už ale nebylo tak jednoznačné. Hlasů se na radnici celkem nashromáždilo 1 182, z toho pro bylo 634, proti 548. Společnost Castrum, která hrad spravuje, měla obavy, že zmizí dosavadní kouzlu objektu. „Na webovém portálu Váš názor hlasovalo 116 lidí a o 14 hlasů vedla reakce proti, hlasování v infocentru drtivě vyhrála reakce pro s 275 hlasy pro a 35 proti. Elektronické hlasování, které ovšem umožňuje hlasovat i opakovaně, dopadlo následovně: 308 hlasů pro, 448 proti," informoval tehdy starosta Humpolce Jiří Kučera.