Hygienici evidovali rovných 1514 lidí s akutními respiračními onemocněními. Pro porovnání například na Třebíčsku se léčilo 1094 lidí.

„Letošní zima je zvláštní, což se podepisuje i na nemocnosti. Pacientů s různými virovými onemocněními by v této době už mělo ubývat, ale opak je pravdou. Nemocní jsou lidé bez rozdílu věku. Vše se odvíjí od počasí," informoval praktický lékař pro dospělé Radek Pauš.

Plné ordinace pacientů s různými virovými onemocněními hlásí i většina praktických či dětských lékařů v regionu. „Máme plnou čekárnu lidí. Respiračních onemocnění neubývá ani tento týden," potvrdila včera sestra pelhřimovské praktické lékařky Lenky Křikavové.

Klid, vitamíny a dostatek tekutin

Chřipka je prudký zánět dýchacích cest, který se po uplynutí inkubační doby, průměrně po 1 až 2 dnech, projevuje suchým dráždivým kašlem, rychlým nástupem horečky, třesavkou, velkými bolestmi hlavy, svalů a kloubů, pocitem těžké schvácenosti. Děti často zvrací, trpí průjmem, eventuálně spavostí, poruchami vědomí až halucinacemi. „V prvé řadě je nejdůležitější klid na lůžku, dostatek vitamínu C a tekutin. Jednotlivé příznaky lze také léčit volně prodejnými léky," dodal Radek Pauš.

Podle meteorologů by nás mrazivé počasí mělo už snad definitivně opustit a s tím zřejmě ubude i pacientů s respiračními nemocemi. Na přelomu tohoto a příštího týdne by totiž teploty měly atakovat až dvacetistupňovou hranici.