Nemocniční lůžka sice neplní, nicméně karantény, omluvenky a nemocenské dělají potíže při organizace práce. Zejména v soukromém sektoru. „Normálně je nás ve fabrice na směně devět, teď jsme zůstali tři. Jedeme od rána do večera a padáme na hubu,“ svěřil se padesátiletý Roman Brzobohatý.

Nejnakaženější obce. Kde má covid-19 nejvíc lidí a odkud naopak ustupuje?

Deník přináší také podrobnou, každodenně aktualizovanou mapu s počtem infikovaných koronavirem za posledních sedm dní ve všech více než šesti tisících obcích Česka.

Čísla, na kterých je mapa založena, poskytuje ministerstvo zdravotnictví. Jsou aktualizována jednou denně.

V mapě si můžete zobrazit pouze svůj okres či kraj, případně vyhledat a zvýraznit libovolnou obec včetně těch nejmenších. Při najetí myší na území obce uvidíte také přírůstky v jednotlivých dnech. V obcích zobrazených zeleně se nebyl v posledních sedmi dnech zaznamenán žádný nový případ nákazy.

Naopak hasiči, záchranáři i policisté se nové variantě zatím vesměs úspěšně vyhýbají. „Nemáme infekčních více než třicet pracovníků. Nicméně situace se mění každým dnem. Zítra zase může být všechno jinak,“ upozornila mluvčí vysočinského policejního oddělení Dana Čírtková.

Jak vypadá situace v krajích a okresech?

Pohled na to, jak se mění situace v jednotlivých krajích a okresech, nabízí následující grafika. Denně aktualizovaná data poskytuje ministerstvo zdravotnictví. 

Rovněž v nemocnicích vývoj koronavirové situace sledují s obavami. Byť se snaží zahájit opět běžný provoz. „U nás je situace relativně dobrá. Máme hospitalizovaných jedenáct pacientů. Konečně rozjíždíme operativu. Velké operace, na něž je potřeba delší příprava, spustíme začátkem února. Omikron skutečně převládl, variantu jsme prokázali u pětadevadesáti procent testovaných vzorků, ale personál nám to zásadně nevylučuje,“ nastínila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Aktuální data podle ministerstva


#interaktivni-infografika|826b33d8-cebd-4b8c-aefe-3acb652e2e22#

Čísla vystřelila i ve školách, 13. ledna bylo na Vysočině pozitivních 77,6 žáků na sto tisíc obyvatel. O několik dní později to již bylo 231,2. Oproti jiným krajům je na tom nicméně Vysočina dobře. „Nejvyšší počty případů a nejvyšší nárůsty vykazuje Praha, a to přes tisíc případů na sto tisíc obyvatel. U žáků základních škol jsou záchyty v Praze téměř dvojnásobné proti republikovému průměru. Druhý nejvyšší počet potvrzených případů registruje Karlovarský kra,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.