Na obou místech bylo na seznamech voličů přes osm set jmen, místní odhadovali, že by mohlo přijít k letošním komunálním volbám shodně k šesti stovkám voličů. „Odhaduji, že účast mohla být kolem 65 procent, zatím je zájem pěkný,“ pronesl předseda okrskové volební komise v Želivě Zdeněk Průša.

V Želivě vybírali voliči devítičlenné obecní zastupitelstvo ze tří kandidátních listin, oproti předešlým volbám jedna přibyla. „Kandidátku nově sestavili mladší obyvatelé obce,“ říkal Zdeněk Průša.

Odpoledne mířili do volební místnosti spíš lidé středního věku nebo starší. O nejstarším voliči bylo už předem jasno, komise očekávala v této roli dvaadevadesátiletého Josefa Průšu. „A počítáme s tím, že přijde i zpěvačka a moderátorka Naďa Urbánková, kterou máme na seznamu voličů a která volit chodí,“ poukázal na želivskou volební zajímavost Zdeněk Průša.

V nedaleké Červené Řečici členové komise odhadovali, že by volební účast mohla být dokonce kolem sedmdesáti procent. Po hodině a půl měla ve městě odvoleno první stovka voličů.

Školní volby v Olešné.
Školní volby: Děti si řádně zvolily Dobu ledovou