Silvestrovské rozhledy 2017 vylepšilo počasí, které někteří z návštěvníků hradu neváhali označit za jarní, ale na Orlíku by nejspíš nebylo pusto, ani kdyby byla v neděli stylovější zima. „Jsme z Prahy, do Humpolce jsme přijeli kvůli silvestrovským oslavám. Tímhle výletem jsme si vlastně doplnili program dnešního dne,“ povídala Zuzana Plichtová. Množné číslo použila kvůli tomu, že mluvila i za Tomáše Tesaře, s nímž část odpoledne na hradě Orlík strávila.

Nápad se symbolikou, že se v rámci Silvestrovských rozhledů lze ohlédnout z rozhledny za rokem právě končícím a současně vyhlížet, co přinese rok nový, se Zuzaně i Tomášovi líbil. Přesto, tak jako ostatně většina návštěvníků, pojali výlet na kopec nad Humpolcem méně symbolicky. „Hlavně jsme vyrazili kvůli samotné turistice. Je krásný den, tak proč toho nevyužít,“ připomínal Tomáš Tesař.

Vzpomínky oslovené dvojice hostů na hradě Orlíku tak směřovaly spíš k předešlé návštěvě tohoto místa. „Já jsem se sem vrátila možná po patnácti letech, kdy začínala rekonstrukce hradu. Moc se mi líbí, jak se to tu změnilo, kolik je tady vidět práce,“ rozhlížela se po objektu Zuzana Plichtová.

Staveniště na části hradního nádvoří ovšem prozrazovalo, že práce na opravě hradního areálu, který je majetkem města Humpolec, budou pokračovat i v příštím roce. Takže i pro návštěvníky, kteří viděli hrad Orlík při poslední příležitosti v roce 2017, tady bude zase dobrý důvod, aby se vrátili. „Návštěvníci se sem skutečně vracejí, a to právě proto, že jsou zvědaví, co je u nás nového,“ potvrdil kastelán z Orlíku Pavel Koubek.

V příštím roce by měly být dokončeny práce na sklepě hradního paláce. „Letos jsme tuto část hradu vyčistili, v příštím roce ji chceme zastřešit. Plánujeme, že by tam mohla být nějaká menší expozice,“ naznačil Pavel Koubek, když se symbolicky rozhlédl do přicházejícího roku 2018.

Hrad Orlík s rozhlednou se stal o silvestrovském odpoledni cílem stovek lidí.
Dominanta Humpolce je vidět i po setmění

Když se ohlédl za rokem končícím, mohl být rozhodně spokojen. „Letos jsme v turistické sezoně měli šestnáct a půl tisíce platících návštěvníků, což hodnotím jednoznačně kladně,“ pochvaloval si kastelán.

Návštěvnický rekord ovšem slavit nemohl. Ten přinesla dokončená a zpřístupněná rozhledna v roce 2014. „Před zpřístupněním rozhledny jsme měli čtrnáct tisíc návštěvníků, po jejím dokončení nám v další sezoně návštěvnost narostla na devatenáct tisíc lidí,“ připomněl Pavel Koubek jeden z klíčových mezníků novodobé historie středověkého hradu.

Na středověk ale na Orlíku nedají dopustit, středověké slavnosti zůstávají hlavní festivalovou akcí uprostřed turistické sezony. „Svoje místo v hlavní sezoně mají rovněž folkový festival a filmový festival, občas se tady konají také další koncerty,“ doplnil výčet Pavel Koubek.

Jako kastelán zavíral hradní bránu pár desítek minut po silvestrovské patnácté hodině. Už za několik málo hodin se ale musel na Orlík vrátit, neboť vyhledávaný hrad se stal prvním novoročním cílem humpoleckých turistů.