VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Rostou. Houbové žně nezastaví ani chladné počasí

Vysočina – Houba, kam se podíváš. Uplynulé zhruba třítýdenní období, které však stále přetrvá, přálo jak vášnivým houbařům, tak i méně zdatným hledačům. Milovníci houbových pochoutek si tak z lesů odnášejí své úlovky po kilech. Letošní houbařskou sezonu si pochvaluje i humpolecký houbař Martin Sýkora.

26.9.2018
SDÍLEJ:

Úlovek nasbíraný v lesích u Chválkova na Pelhřimovsku. Na fotografii jsou houbaři z Bohdalína.Foto: Deník / Denisa Šimanová

„Taková sezona tu ještě nebyla. Je zvláštní, že na Humpolecku jsou místa, kde houby rostou opravdu málo, ale pak jsou lokality, konkrétně kolem Želivky, kde letos byla možná jedna z největších úrod hub za posledních deset let,“ prozradil Martin Sýkora.

Zlomové období, kdy se po enormním suchu začaly houby v lesích objevovat ve velkém, nastalo podle Martina Sýkory začátkem září. „Když by mi někdo před dvěma měsíci řekl, že budou růst houby, tak bych mu určitě nevěřil. Jak ale zapršelo, tak v údolích, kde je poměrně vlhko, začaly houby neskutečně růst,“ řekl Sýkora s tím, že takové houbové žně ještě nezažil.

Dodal také, že když se informace o přeplněných lesích rozkřikla, začali lidé jezdit na houby ve velkém.

V lesích podél Želivky prý mladý humpolecký houbař našel především hřiby smrkové, ale objevily se i velice vzácné hřiby borové, které by se neměly sbírat. „Období bohaté na růst hub stále přetrvává. Hřiby smrkové stále rostou velice hojně, a to i na místech, kde nikdy nerostly. Letos tedy mají svůj opravdu silný rok,“ potvrdila Kateřina Pauzarová z Mykologického klubu Jihlava.

Houby začaly růst nejdřív na severozápad od Jihlavy a rychle se přidávalo Žďársko a také například okolí Třeště včetně celého areálu kolem Velkého Špičáku, což je velmi navštěvovaná houbařská lokalita. „Nejméně rostly houby na jihovýchodě, kam můžeme počítat celé Třebíčsko, a tam je to slabší i v tuto chvíli,“ doplnila Kateřina Pauzarová.

Na některých místech by už se měly také začít objevovat klasické druhy podzimních hub, jako jsou václavky, čirůvky a pýchavky. „Růst nejhojnějších podzimních druhů by měl teprve začít,“ navnadila houbaře Pauzarová.

Zároveň také dodala, že se teprve uvidí, co s houbařskou sezonou udělají ranní chladné teploty. „Příštích 14 dní asi nic, ale pokud by přišly přízemní mrazíky, tak se růst hub mírně zbrzdí,“ podotkla Pauzarová.

Houby si mohou milovníci této pochoutky udělat snad na všechny způsoby. „Jelikož bylo hub opravdu hodně, tak jsem je usušil. Taky jsem je zavářel do sladkokyselého nálevu pro celou rodinu, dělal jsem řízky, houbový guláš a klasickou smaženici,“ vyjmenoval Sýkora.

Ten si navíc pochvaloval i kvalitu nasbíraných hub. „Letos jsem narazil na takovou zajímavost, se kterou jsem se ještě nesetkal. Na to, že houby rostly v tak obrovském množství, byly naprosto zdravé a bez červů,“ komentoval Sýkora.
Během uplynulé neděle vyrazil na houby i Milan Krajc z Chválkova na Pelhřimovsku. „Teď jsme teprve do lesa vlezli, ale něco už máme. Říká se, že tento týden byl pro růst hub abnormální, tak jsme to zkusili taky. V košíku zatím máme dva modráky, jednoho hříbka a klouzka. Když budeme mít ještě nějaké větší hlavičky, tak by z toho mohl být pěkný řízek a jinak uděláme smaženici,“ pověděl Milan Krajc.

Ti, kteří v lese natrefí na unikátní kousek, se s ním mohou pochlubit na tradiční houbařské výstavě, která se bude konat 5. a 6. října v Jihlavě. Po celou dobu výstavy, která se uskuteční v jihlavském Muzeu Vysočiny, bude navíc fungovat i mykologická poradna. „Pokud mají lidé nějaký unikátní kousek, tak ho k nám mohou před nebo i během výstavy přinést a my ho vystavíme,“ vybídla zájemce Pauzarová.

V minulých letech odborníci běžně vystavovali i 450 druhů hub. „Je to velice náročná záležitost, protože vystavujeme čerstvé plodnice hub. Jednotlivé druhy tak musíme najít, sebrat a donést do muzea, určit a naaranžovat. Členové mykologického klubu vyráží do lesa na houby ve čtvrtek před samotnou výstavou. Samozřejmě chodíme na lokality, které jsme si předem vytipovali,“ přiblížila Pauzarová přípravy výstavy.

O výstavu hub v Jihlavě bývá velký zájem. „Má to přímou souvislost s růstem hub. Funguje to tak, že když houby rostou, tak lidé chodí i na výstavu, a když nerostou, tak o houby nemají zájem a neprobíhá tam ta houbařská vášeň,“ podělila se Pauzarová o vypozorovanou zkušenost.

Autor: Denisa Šimanová

26.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Operátor strojů a 14 500 Kč Obsluha zařízení na zpracování a povrchovou úpravu kovů a jiných materiálů Obsluha strojů na zpracování kovu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14500 kč, mzda max. 16500 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Nutný telefonický kontakt předem!. Pracoviště: Building company s.r.o. - pracoviště žirovnice, Žižkova, č.p. 771, 394 68 Žirovnice. Informace: Valeriy Vornyk, +420 775 998 990. Potravinářství - Potravinářství Řezník, uzenář 20 000 Kč Řezníci a uzenáři Řezník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Praxe v oboru výhodou. Pracoviště: Zdeněk prokeš, Mikuláše z Pelhř., č.p. 404, 393 01 Pelhřimov. Informace: Zdeněk Prokeš, +420 777 827 199. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 15 500 Kč Pomocní kuchaři Pomocný kuchař. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč, mzda max. 16500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplň práce: v teplé nebo studené kuchyni, pomocné práce v kuchyni, příprava jídel nebo produktů, příprava surovin, dokončovací práce, kontrola kvality., , Požadujeme: pozitivní přístup k práci, vztah k potravinám, zručnost, spolehlivost, zodpovědnost, důslednost., Nabízíme: zajímavé ohodnocení, stabilní práce u silné rodinné firmy, podpora v odbornosti, možnost kariérního růstu, slušné a férové jednání, široká škála firemních benefitů, zaměstnanecký klub Moje Adélka, , , NUTNÝ TELEFONICKÝ KONTAKT PŘEDEM !. Pracoviště: Adélka a.s., U Pekárny, č.p. 849, 393 01 Pelhřimov. Informace: Zdena Musilová, +420 773 788 834. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 30 000 Kč Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel Řidič MKD. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: osobní kontakt: každý čtvrtek od 10:00 do 12:00 hod. na adrese:, IESA Logistics a.s., Lnářská 1633, 39601 Humpolec. Pracoviště: Iesa logistics a.s., Lnářská, č.p. 1633, 396 01 Humpolec. Informace: Monika Brázdová, +420 731 557 577.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prostranství mezi pelhřimovským gymnáziem a obchodní akademií může v budoucnu dostat nový kabát.
4

Park mezi školami: Úpravy řeší i místní

Naprosto odlišně si v 10. kole II. ligy vedli hokejisté Žďáru (v černém) a Havlíčkova Brodu (v bílém).

V hokejovém derby vyzrála budějovická Žihadla na Bruslaře

Mariášnická liga dvakrát, v Pelhřimově a v Hořepníku

Pelhřimov, Hořepník – Hned na dvě místa na Pelhřimovsku zavítá o třetím říjnovém víkendu Jihočeská liga mariáše. V sobotu se v pořadí osmý turnaj v křížovém mariáši uskuteční v Pelhřimově, o den později sedmnáctý turnaj v licitovaném mariáši v Hořepníku.

OBRAZEM: Lahve ze světelské sklárny Bomma pomůžou dobré věci

Vysočina – Deset designových aukčních lahví ze světelské sklárny Bomma pomůže dobré věci. Výtěžek z jejich dobročinné aukce půjde na konto Centra Paraple, které pomáhá vozíčkářům s poškozením míchy.

Archeologové našli zlomky keramických nádob a reliéfních kamnových kachlů

Pelhřimov – Po dva týdny zkoumali lokalitu, kde se v centru Pelhřimova napojují ulice Školní a Solní, archeologové, kteří zde na několik dní odkryli základy středověkých hradeb.

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

/VIDEO/ Jeden z nejlepších fotbalistů české historie letos v červnu definitivně skončil s profesionálním fotbalem. Tomáš Rosický se po boku mezinárodních hvězd typu Cesc Fábregas, Petr Čech nebo Karel Poborský rozloučil na pražské Letné ve velkém stylu. Samozřejmě u toho nemohli chybět ani ti nejlepší a nejtalentovanější fotbalisté, kteří se probojovali do minulého ročníku McDonald’s Cupu.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT