Zapojení pelhřimovských gymnazistů do akce iniciovaly studentky ze třetího ročníku, které ji prezentovaly jako Středoškolskou stávku za klima. „Označení stávka není pro tuto akci úplně přesné, jde nám o to připojit se k varování před riziky spojenými s klimatickou změnou,“ řekla ke smyslu akce v centru Pelhřimova Zuzana Martáková, jedna z organizátorek, která také přečetla provolání, k němuž se pelhřimovští studenti přihlásili.

Ve zprávě, kterou vydal na podzim loňského roku Mezivládní panel pro změny klimatu při OSN, se mimo jiné říká, že máme posledních 12 let na to, abychom dokázali přejít k udržitelnému způsobu fungování globální společnosti a odvrátili tak nevratné poškození ekosystému.

K akci Fridays For Future se hlásí 106 zemí z celého světa. V době pelhřimovského shromáždění bylo pod prohlášení, které zaznělo i na Masarykově náměstí, podepsalo 4406 studentů. Další podpisy pod prohlášení během dne rychle přibývaly.

Pelhřimov byl jediným městem na Vysočině, které se v pátek k Fridays For Future připojilo. Studenti s transparenty se z Masarykova náměstí vydali ulicemi města a pak dopolední program završili piknikem v budově gymnázia, kam se kolem deváté hodiny vrátili. Svoji aktivitu plánovali rozšířit o odpolední úklid města.

Německé vojsko s vozy přijelo do Humpolce po 15. březnu roku 1939.
V Humpolci se němečtí okupanti ubytovali v muzeu