Řeč je o unikátním figurálním betlému Bohumila Biňovce, který své dílo po třech letech opět vystavuje u sebe doma v rodinném domku na okraji Kamenice nad Lipou.

Podívat se na již zmíněný betlém přes prosklenou stěnu mohou místní, ale i návštěvníci města do úterý 2. ledna příštího roku. Přijít se podívat na betlém mohou zájemci konkrétně od 7 do 19 hodin. „Když někdo zazvoní, tak mu betlém bez problému ukážu a podívat se může i do horní galerie. Jinak se ale dovnitř nechodí, takže bohužel nevím, kolik lidí se na betlém chodí dívat. Občas návštěvnost poznám podle šlápot. V posledních dnech tu totiž byla tráva úplně udusaná,“ zasmál se Bohumil Biňovec.

Instalaci betlému v garáži v suterénu domku dokončil amatérský řezbář za vydatné pomoci tesaře a kamaráda Zdeňka Davida přesně 25. listopadu ve dvě hodiny odpoledne.

Zmíněný betlém tvoří celkem čtrnáct figur, lidské postavy jsou v mírně nadživotní velikosti. „Každou z těch soch jsem dělal zhruba pět až šest měsíců, průměrně jsem na nich pracoval tři hodiny denně, ale o víkendu klidně i daleko víc,“ přiblížil Bohumil Biňovec zrod betlému s figurami z lipového dřeva, s jehož vytvářením začal v roce 2010.

Hrad Kámen. Ilustrační foto.
Hrad Kámen bude mít budovu pivovaru, v ní však bude návštěvnické centrum

Dokončil ho loni, poslední postavou se stal pastevec.

Kamenický řezbář už má také plány, co se týče tohoto umění, do budoucna. „Pracovat teď také budu na hastrmanovy od Josefa Lady, kterého bych umístil na zahradu. To je nadčasové téma, takže děti, které chodí okolo, se tak na něj budou moci dívat během celého roku,“ přemítal Biňovec.

Rozšířit však chce i svou sbírku betlémů. „Minulý týden jsem začal dělat třetí betlém. Na rozdíl od tohoto betlému se ale bude jednat o malé postavičky. Začínám od svaté rodiny a Madonu už mám skoro hotovou,“ prozradil Biňovec novinky ze své řezbářské dílny.

Betlémské světlo na Pelhřimovsku.
OBRAZEM: Lidem na Pelhřimovsku doma září světlo zažehnuté v Betlémě