Pokochat se jím v adventním čase, ale i během vánočních svátků mohou kolemjdoucí už od ranních hodin. Garážní galerie Bohumila a Blanky Biňovcových bude otevřená vždy do šesté hodiny odpolední. „Jelikož jsem tento betlém stavěl prvně, zabralo to spoustu hodin. Navíc jsem to musel třikrát předělávat,“ poznamenal Bohumil Biňovec.

V tvorbě svého třetího a dosud nejrozsáhlejšího betlému však řezbář z Kamenice nad Lipou spolu se svou ženou stále pokračuje. „Já vyřezávám veškeré figury a maluji domy, Blanka maluje všechny postavičky a také má nápady,“ řekl Biňovec.

Nakládání vánoční stromu pro transport do partnerského města Brielle.
VIDEO: Dárek z Vysočiny. Podívejte se, jak vánoční strom putuje do Holandska

Betlém, který Biňovcovi postupně vystavují od roku 2018, aktuálně tvoří kolem osmdesáti figur. V plánech umělecké rodiny je však vytvořit scenérii, která bude daleko rozsáhlejší. „Mým záměrem je vytvořit betlém s přibližně třemi sty objekty na deseti metrech čtverečních,“ prozradil plány do budoucna kamenický řezbář.

Sochy v nadživotní velikosti

Betlém v ulici Na Tržišti zdobí stylové postavičky vysoké 130 milimetrů. Tento betlém je navíc jako jediný z jeho tří betlémů probarvený.

Do sbírky unikátních figurálních betlémů Bohumila Biňovce patří také betlém tvořený sochami v nadživotní velikosti. Ten začal vznikat v roce 2010, řezbář ho dokončil v roce 2016. Tento betlém tvoří čtrnáct figur z lipového dřeva. Betlém byl na základě podnětu z Arcibiskupství pražského na přelomu let 2016 a 2017 vystaven v pražské Katedrále svatého Víta. Byl též vysvěcen panem kardinálem Dukou a opětovně panem Pávkem.

Jihlavská ZOO má nové přírůstky.
Jihlavská zoo má nové přírůstky. Zabydluje se tady třeba krokodýl z Anglie

První betlém, který tvoří postavy vysoké 230 milimetrů, našel místo v zimní zahradě umělcova domu. Tento betlém vyhrál diváckou soutěž v mezinárodní soutěži Betlémů Krejzyho nožíku.