Její stáří je podle dochovaných záznamů téměř 500 let a obvod kmene čítá zhruba 520 centimetrů. Na Pacovsku je to jeden z nejstarších stromů.
Když k ní přijde člověk blíže, tak vidí, jak je rozpukaná, vrásčitá, jedná se doslova o umělecké dílo. Jenže zub času se na mohutném stromě zákonitě podepsal. Ovšem ne jenom na něm, ale i na jejím okolí, které je roky neudržované. Možná se ale nyní začalo blýskat na lepší časy, protože pozemek, na kterém památný strom stojí, nyní vlastní Výrobně obchodní družstvo (VOD) Jetřichovec, které jedná s pacovskými ochránci přírody o pronájmu tohoto pozemku.

„Předpokládám, že se domluvíme na pronájmu a pak bude údržba stromu záviset na ochráncích," přiblížil předseda VOD Josef Blažek.

Pokud jednání dopadnou dobře, tak by část pozemku mohli ochránci získat zhruba do měsíce. „Budeme podávat žádost o dotaci na odborné ošetření stromu. Dále se budeme věnovat naší každoroční činnosti v okolí lípy jako je sečení a hrabání trávy. Rozsah péče bude záviset na dohodě s majitelem pozemku," informovala předsedkyně Českého svazu ochránců přírody Pacov Lucie Brázdová.

Údržba jí prospěje

Lípu s výškou 25 metrů a šířkou koruny zhruba 10 metrů, jde v krajině jen těžko přehlédnout. Zvlášť když stojí solitérně přímo na rozhraní dvou silnic.
Podepsalo se na ní pouze stáří. Je to jedna z hlavních dominant Pacovska. Obvodem kmene předstihuje o pár centimetrů i známou lípu v Kamenici nad Lipou. Určitě jí údržba prospěje," dodal člen pacovských ochránců přírody Pavel Stuchlík.

Aleje jsou významným prvkem kulturní krajiny. Pro zajímavost v 19. století byla povinnost obce na svém území sázet nové aleje a zřízené jen doplňovat a udržovat v dobrém stavu. Poškození alejních stromů se v minulosti trestalo pokutou od 5 do 20 zlatých. Dnes je jiná doba a na cestách je větší provoz. „Exhalace a emise motorových vozidel na jedné straně a zasolené půdy po chemickém zimním ošetření vozovek škodí stromům podél cest. Strom se lehce pokácí ale výsadba a následná péče o novou alej je v současných podmínkách velice náročná a záslužná práce. Kvetoucí „kaštanová" alej je jistě nádherná. Doufejme, že kvetoucí aleje se nestanou minulostí," přemítal Pavel Stuchlík.

Podle něj si naši předkové stromů vážili, stromy tak plnily řadu nezastupitelných funkcí jako ochrannou, před vichřicí nebo bleskem a dále v okolí vytvářely příznivé mikroklima tím, že ochlazovaly a zvlhčovaly vzduch. „Je jednoduché stromy vysadit, ale důležitější je pak udržet jejich životnost," uzavřel Pavel Stuchlík.

ČSOP Pacov vysázelo na Pacovsku stovky stromů, především podél polních cest. Některé z nich se možná stanou také vzácnými pamětníky. „O výsadby se v případě dohody s majiteli pozemku každoročně staráme. Pokud se procházíte krajinou, dobře poznáte, o které stromy je pečováno a které jsou ponechány osudu. Ty jsou nejčastěji poškozeny zvěří, vandaly nebo zemědělskou technikou," dodala Lucie Brázdová.