Provozovatelé zmíněných zařízení se vesměs shodují na tom, že koktejly jsou oblíbené, a to hlavně u žen, ale nárůst zájmu o ně na úkor piva či vína nepozorují.

Preferují širší nabídku nápojů

„Ze začátku, když jsme za speciálním koktejlovým barem začali tyto nápoje připravovat, byl o ně opravdu značný zájem. Nyní se nijak extrémně hodně neprodávají, většinou stále vedou piva a panáky, ale zájem o ně je, zvláště když jsou cenově zvýhodněné," uvedla provozní diskotéky Hell club v Humpolci Hana Mrkvičková s tím, že klub preferuje spíše širší nápojovou nabídku, protože lidé mají různé chutě a prý jsou i tací, kteří pijí jen koktejly.

Provozní zároveň prozradila, že právě toto léto je v jejich klubu koktejlové. „Každý pátek a každou sobotu mícháme koktejly. V pátek jich nabízíme zhruba dvacet, v sobotu pak mícháme čtyři nejoblíbenější, a to Mojito, Piňa Coladu, Tequilu Sunrise a Sex on the Beach. Osobně si myslím, že hostům nejvíce chutná klasika – Mojito a Piňa Colada," vyjmenovala Mrkvičková.

Množství koktejlů se prodá i na vyhlášených diskotékách v Nové Cerekvi (DNC). Jejich provozovatel Jan Kohoutek říká, že barmani jsou proškolení a v základní nabídce chystají desítku moderních drinků, kterou ale lze na přání rozšířit.

„Nejoblíbenější z této desítky je Sex on the Beach (vodka, broskvový likér, pomerančový a brusinkový džus – pozn. red.), jak kvůli své chuti, nízké ceně pětatřiceti korun a možná i svému názvu," říká Kohoutek. Cena základních koktejlů se v DNC pohybuje od devětadvaceti korun za Cuba libre až po padesát korun za Abilene.

Nějaký výrazný nárůst obliby koktejlů na úkor piva či vína v poslední době nezaznamenává, pouze doplňuje, že víc si je objednávají ženy.

Na koktejlech si hlavně v létě pochutnává například i Jitka Sobotková z Pelhřimova. Ta uvedla, že jsou velice osvěžující. „Piju alko i nealko míchané nápoje a nejraději si dám asi Mojito. Nebráním se ale ani experimentování. Pokud tam, kam zajdu, mají nabídku s pěkným obrázkem koktejlu, který mě zaujme, tak ho vyzkouším. Jinak sama doma si je nemíchám. Jsem laik, a tak si na dobré pití raději zajdu k profesionálům," usmála se Sobotková.

Barmanský kurz pro studenty

Hotelová škola v Pelhřimově už od osmdesátých let minulého století svým studentům nabízí možnost absolvovat nepovinný barmanský kurz. „Musím říct, že zájem o něj je poměrně značný, ale na druhou stranu dříve přilákal více studentů. Díky vysokému zájmu jsme pořádali i dva kurzy po sobě, nyní míváme pouze jeden," přemítala zástupkyně ředitele pro praktickou výuku na pelhřimovské hotelové škole Hana Malečková.

Důvodem jsou podle ní hlavně finance. „Studenti si tyto kurzy hradí sami a naše škola jim ještě nabízí například kurz studené kuchyně, sommeliérský kurz či exkurze na hory a podobně, takže se rozhodují, co upřednostní. Ale ano, barmanský kurz je stále v kurzu," doplnila Malečková s tím, že absolvování tohoto kurzu vyjde studenta na tři a půl tisíce.

Od osmnácti let

Barmanským kurzem si své vzdělání a dovednosti mohou doplnit tamní studenti třetího ročníku. „Ze začátku jsme ho nabízeli studentům druhého ročníku hotelové školy a studentům třetího ročníku učebního oboru kuchař-číšník. Problém byl v tom, že aby mohli ochutnávat připravené alkoholické nápoje, muselo by jim být osmnáct. Tak jsme se dohodli, že kurz bude jednotně pro studenty třetího ročníku," vysvětlila Malečková.

Sex on the Beach a Margarita

Jan Barták, s nímž si Deník povídal o míchání koktejlů, doporučil dva alkoholické koktejly, které si může každý zkusit připravit i doma. Prvním z nich je Sex on the Beach: Shaker se naplní do tří čtvrtin ledem, přilije se 40 ml vodky, 1 cl broskvového likéru a zbytek se dolije zhruba ve stejném množství pomerančovým a brusinkovým džusem. Poté se přidá ještě kapka grenadiny, což je sirup vyrobený z granátových jablek. Shaker se uzavře a minimálně deset sekund by se s ním mělo jemně třepat.
Jako další osvěžující letní koktejl doporučil Jan Barták Margaritu: Shaker je opět třeba naplnit do tří čtvrtin ledem. Potom se přidají 3 cl tequily a 2 cl cointreau, což je francouzský ovocný likér s hořkosladkou chutí vyrobený z pomerančů a pomerančové kůry. Do Margarity přijde i půlka vymačkané limetky. Na rozdíl od Sex on the Beach je nutné Margaritu pořádně promíchat, někdy se prý dokonce i mixuje. Margarita se podává ve sklenici, po jejímž okraji se dělá solná krusta a to tak, že se okraj navlhčí například limetkovou šťávou a pak se vloží do soli. Pro ty, kteří Margaritu se solí nemají rádi, se tato solná krusta tvoří jen na polovině okraje sklenice.