Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) od minulého pátku nabízí veřejnosti nad osmnáct let, případně v motorových lokomotivách i osobě od deseti do sedmnácti let s plnoletým doprovodem, možnost splnit si svůj dětský sen a stát se alespoň na okamžik strojvedoucím na zkoušku.

Do svých služeb totiž zařadily zbrusu novou nabídku, a to spolujízdu na stanovišti strojvedoucího. Během jízdy parním nebo motorovým vlakem v kabině lokomotivy v doprovodu zkušeného strojvedoucího a topiče účastníci zažijí, jaké to je řídit vlak.

„Chtěli jsme našim cestujícím nabídnout něco výjimečného a přišli jsme na myšlenku umožnit jim prožít den jako strojvedoucí. Cestující během jízdy stojí v kabině na stanovišti strojvedoucího a spolu s ním sledují přípravu lokomotivy před jízdou, účastní se jízdy včetně případného doplňování vody a uhlí do parní lokomotivy za účasti topiče," vysvětlil provozní ředitel JHMD Jan Hruška.

Spolujízda se strojvedoucím v parní lokomotivě je na Pelhřimovsku možná v úseku Jindřichův Hradec – Kamenice nad Lipou. „Zájemce je před jízdou krátce proškolen z bezpečnosti a seznámen se způsobem obsluhy lokomotivy. Jízda trvá přibližně dvě až čtyři hodiny podle délky trasy," dodal Jan Hruška s tím, že tuto službu poskytují v sezóně na parních a celoročně pak na motorových vlacích.

K zážitku také certifikát

Po absolvování spolujízdy obdrží její účastník certifikát s názvem Strojvedoucí parní nebo motorové lokomotivy na zkoušku.

Tento certifikát zároveň platí v den vydání jako celodenní jízdenka na všechny vlaky JHMD na tratích Jindřichův Hradec – Nová Bystřice a Jindřichův Hradec – Obrataň.

Aneta Slavíková