„Přemýšleli jsme nad možnostmi, kde by asi byli lidé, kteří by do bytovky šli. Víme, že DDL se rozvíjí a máme dobré vztahy se zemědělským družstvem, kde by prý potřebovali nějaké bydlení, takže jsme se dali takhle dohromady a přišli jsme na městys Lukavec,“ řekl předseda Stavebního bytového družstva Pelhřimov Jiří Matiášek.

Městys Lukavec je podle Matiáška ke stavbě nového bytového domu ideální i z důvodu vhodných pozemků v této lokalitě. „Pelhřimovské stavební bytové družstvo navíc nepostavilo dlouhou řadu let žádnou bytovku ani nástavbu. Na poslední stavbě jsme dělali snad před dvaceti lety. Řekli jsme si proto, že bychom mohli v této oblasti podnikání také něco zkusit, a navíc si myslíme, že na to máme jak finančně, tak kapacitně,“ přemítal Matiášek.

Kurz carvingu na Hotelové škole v Pelhřimově.
Studenti se snaží vytvořit umělecká díla

Záměr stavebního bytového družstva vítá i městys. „Jsou tu dva velké podniky, které se, zřejmě jako každá firma, potýkají s nedostatkem pracovníků. Proto hledáme cesty, jak situaci nějakým způsobem zlepšit. A myslím si, že takto bychom situaci na trhu práce a i stabilizaci počtu obyvatel v obci trochu vylepšili,“ prohlásil starosta Lukavce František Pinkas.

Ještě ale než k samotné výstavbě bytového domu v Lukavci dojde, je zapotřebí sehnat uchazeče, kteří by měli o byty zájem. „Děláme takový nábor lidí, kteří nemají bydlení a měli by zájem pracovat v Lukavci nebo okolí. Ti, kteří o této možnosti uvažují, se tak mohou hlásit přímo ve Stavebním bytovém družstvu Pelhřimov, nebo v kanceláři městyse Lukavec,“ informoval Pinkas.

Vážní zájemci by si tak sami řekli, jaký druh bytu by jim nejvíce vyhovoval. „Několik lidí už se nám ozvalo. Jedná se tak o šest až osm jmen. Samozřejmě ale nevíme, jestli jejich odezva bude platit stále. Zatím to ale vypadá slibně,“ pochvaloval si Matiášek.

Dodal také, že v květnu chystají pro tyto zájemce uspořádat nezávaznou schůzku za účelem podání podrobnějších informací.

Nový bytový dům by mohl nabídnout kolem devíti bytů. „Řekl bych, že o nájemní bydlení je zájem, nehledě na to, že by si lidé mohli byt odkoupit do svého vlastnictví,“ doplnil lukavecký starosta.

Velikost, kategorie a množství bytů se bude tedy odvíjet od zájmu lidí. Předběžně byl však stanoven tvar, velikost a kapacita bytového domu obdobná, jako je v blízkosti předpokládaného místa stavby v ulici Antonína Sovy. „Byty kategorie 2+1 o velikosti zhruba 50 metrů čtverečních by se cenově mohly pohybovat okolo 1,75 milionu korun, byty kategorie 3+1 o velikosti zhruba 60 metrů čtverečních se budou nejspíš cenově pohybovat okolo 2,1 milionu korun a byty kategorie 4+1 o velikosti zhruba 80 metrů čtverečních by se mohly cenově pohybovat okolo 2,8 milionu korun,“ vyjmenoval Matiášek s tím, že splácení bude záležet vyloženě na dohodě s bytovým družstvem.

Nemocnice v Pelhřimově.
Nemocnice přivítá budoucí kolegy

Projekt je momentálně ve fázi výkupu pozemků do vlastnictví městyse. „Na základě studie proveditelnosti, jsme zjistili, že stavbu půjde realizovat, a teď sháníme do bytového domu lidi, abychom zjistili, o jaké byty bude zájem, a pak zadání předáme projektantovi,“ vysvětlil Pinkas další postupy.

„Ještě letos bychom chtěli mít projektovou dokumentaci. Když to dobře dopadne, tak za dva roky budeme pomalu přemýšlet o kolaudaci, ale nevím, jestli to nevidím moc optimisticky,“ připustil Matiášek.