Zastupitelstvo Jiřic o výměně veřejného osvětlení uvažovalo zhruba dva roky. „Největší výhodou u nových osvětlovacích těles budou zabudované stmívače, které dokáží redukovat svítivost během noci,“ prozradil výhody starosta Jiřic Miroslav Jirků.

Tento druh osvětlení je pro Jiřice novinkou. Prvních 9 sloupů veřejného osvětlení se v obci instaluje současně s položením nového elektrického vedení a rekonstrukcí chodníku. „Kompletně nové sloupy veřejného osvětlení, spolu se zabudovanými stmívači, budou instalovány na úseku dlouhém zhruba 400 metrů v blízkosti hlavní silnice,“ doplnil informaci starosta Jirků.

Jedna lampa je rozpočtována na 20 až 22 tisíc korun. Pokud bude k dispozici dostatek financí, chce vedení obce stmívače instalovat i na dalších místech Jiřic. „V takovém případě by se u dalších asi osmi světel vyměnily lampy. Nejednalo by se už o kompletní rekonstrukci celých sloupů,“ nastínil plány Miroslav Jirků.

Ilustrační foto
Fialový Běh pro úsměv už finišuje s přípravami

Na financování výměny lamp v Jiřicích využijí dotaci z Programu obnovy venkova Kraje Vysočina v hodnotě 120 tisíc korun. Její využití odhlasovali zastupitelé obce na dubnovém zasedání. „Podmínkou pro získání dotace je spolufinancování ze strany obce v minimální hodnotě padesát procent z celkové částky projektu. Předpokládáme ale, že obec bude financovat více než padesát procent,“ sdělil starosta Jiřic s tím, že zastupitelé finální náklady odhadují na 400 tisíc korun.

S opravami se v Jiřicích začne na přelomu léta. „Předpokládáme, že k výměně sloupů by se mělo přistoupit letos v období června až července,“ podotkl starosta Miroslav Jirků.

Současné jiřické veřejné osvětlení se v noci na tři hodiny zcela vypíná. Novinka bude mít pozitivní dopad na úsporu energie a s ní spojené její financování. „Současné obecní osvětlení má příkon zhruba 150 Wattů a příkon nového osvětlení bude 40 Wattů,“ uzavřel starosta Jiřic. Právě úspora energie byl podle slov starosty jedním z důvodů, proč se vedení obce pro nové osvětlení rozhodlo.

Ilustrační foto.
Školáky děsí nebezpečná hra