Pivovar plánuje pustit do světa Koncert pro Humpolec, který se natáčel právě v připravovaných prostorách.

„Původně jsme otevření centra plánovali na letošní jaro. Loni ale firma kvůli snížení prodeje piva v době protiepidemických opatření zpomalila investice a vše se posunulo k začátku letošních letních prázdnin. Nyní je už jisté, že ani tento termín nestihneme. Důvodem je trvající nepříznivá epidemická situace,“ posteskl si mluvčí pivovaru Radek Tulis. Datum otevření centra je tak nadále nejasné.

Co ale naopak jasné je, je to, jak bude nová přístavba Bernardu vypadat. „Návštěvnické centrum jsme z prostorových důvodu pojali vertikálně. V prvním patře bude recepce s obchodem, v druhém patře expozice s 3D modelem pivovaru a kinosál pro pětašedesát lidí,“ nastínil Tulis.

Mezinárodní den zdravotních sester a ošetřovatelek oslavili i v pelhřimovské nemocnici.
Sestřičky z pelhřimovské nemocnice dostaly růže. Svátek slaví po celém světě

Další dvě patra pak budou patřit pivnici a pivovarské restauraci. „Restaurace je navíc otevřená do sedlové střechy a nabízí krásný výhled na město. Chceme, aby se stala místem, kam zajdou rodiny třeba na oběd. Naopak pivnice je ideální například pro zájezdy nebo různé pracovní schůzky,“ přiblížil manažer návštěvnického centra Tomáš Lavický.

Kromě výhledu na město bude restaurace jedinečné i otevřenou kuchyní a svým vzhledem. „Dominují tady přírodnější materiály a beton. Navíc se nám tu objevuje prvek režného zdiva. Když se sem přijedou podívat architekti, tak říkají, že jsme opravdu hleděli na každý detail,“ pochlubil se Lavický.

Možnost prohlédnout si vnitřní prostory už dostala například Ivana Pekárková z Kramolína na Pelhřimovsku. „Je to tu moc hezké. Pan Bernard je hodně nadčasový a nebojí se odlišovat od ostatních, čímž se toto místo stává opravdu jedinečným,“ podělila se o své bezprostřední dojmy.

Všech pět policistů - Tomáše Mareše, Martina Musila, Stanislava Krause, Tomáše Větrovského a Veroniku Hejskovou přijal krajský policejní ředitel Miloš Trojánek, aby ocenil jejich profesionální zákrok.
Plaketa za odvahu: policisté z Pelhřimova zachránili z hořící ubytovny 14 lidí

Zahlédnout alespoň kousek centra mohou další zájemci už po neděli, byť půjde jen o virtuální zážitek. Přesně patnáct minut po dvacáté hodině totiž pivovar odvysílá Koncert pro Humpolec, jehož hvězdou bude zpěvák Kamil Střihavka se svou kapelou Leaders.

Novinkou, která pivovaru nyní dominuje, je i vyhlídková věž, jejíž ochoz je ve výšce třiatřicet metrů a nabízí výhled na památky v okolí. Návštěvníci si na něj vyšlápnou celkem 191 schodů. Jejím architektem je Petr Bernard, bratr spolumajitele pivovaru Stanislava Bernarda.

Ne všem místním se ale rozhledna líbí. „Vadí mi, že tady vznikla nová dominanta města, která je výraznější než ty historické, jako je třeba kostel. Je to škoda, centrum města se tvořilo po staletí, mělo nějaký charakter a tohle je taková rychlá rána, která mu podle mě spíše škodí,“ přemítal architekt Petr Machek z Humpolce.

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově představilo nový exponát - největší kuchyňský nůž v České republice.
VIDEO: Na zvednutí obřího nože jsou potřeba tři chlapi, k vidění je v Pelhřimově
Zdroj: Youtube

Najdou se ale i tací, kterým už teď doslova učarovala. „Psal nám ženich, že by rád řekl své ano na ochozu věže. Bohužel ještě není přístupná pro veřejnost, tak jsme ho se slzou v oku museli odmítnout,“ prozradil Lavický.

Určité emoce budila i chybějící parkovací místa. Spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard ale na zastupitelstvu, jehož je sám členem, slíbil, že je u centra vytvoří.

Stavba návštěvnického centra probíhá za plného provozu pivovaru. „Nahradili jsme čtyřpatrovou budovu štoků, kde se dříve chladilo pivo. Celá tato budova se staví na stávající technologii pivovaru, ale výroba se ani na chvíli nezastavila,“ potvrdil na závěr Lavický.