V Kraji Vysočina je aktuálně 1578 případů respiračních onemocněními na každých sto tisíc obyvatel. „Nejvyšší nárůst, o 66,7 %, jsme zaznamenali v okrese Havlíčkův Brod. Ovšem nejvíce případů je stále v okrese Havlíčkův Brod,“ sdělila Hana Pavlasová z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Nejvíce nemocných je mezi dětmi ve věku do pěti let a školáky. „Bohužel ani jarní prázdniny tento trend nezastavily. Dále je vysoká nemocnost mezi mladými lidmi do čtyřiadvaceti let. Stále doporučujeme opatrnost starším osobám a lidem se sníženou imunitou,“ doplnila Pavlasová.

Sanitka musela dávat přednost chodcům na křižovatce v Pelhřimově
Šokující video z Pelhřimova: sanitka s pacientem musela počkat na chodce

Minulý týden hygienici na Vysočině laboratorně potvrdili dvaatřicet případů chřipky bez závažného průběhu, z toho šest případů chřipky typu A, 26 případů chřipky typu B. Dále také devět případů onemocnění způsobených RS viry bez závažného průběhu.

„Nejúčinnější způsob, jak se chránit proti nákaze, je dodržování zásad osobní hygieny, důkladné mytí rukou, a posilování obranyschopnosti našeho organismu, tedy otužování, příjem vitamínů nejlépe z ovoce a zeleniny a také pravidelný pohyb a častý pobyt na čerstvém vzduchu,“ poradila mluvčí krajských hygieniků Jana Böhmová.