„Pomocí chytrého systému budeme po určitou dobu sledovat energetickou spotřebu LED osvětlení za plného provozu nemocnice,“ informoval o plánovaném projektu hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Chytrý systém osvětlení bude v pelhřimovské nemocnici instalován ve spolupráci s Institutem pro informační průmysl Tchaj-wanu. „Pomocí už v zahraničí ověřených metod osadíme v Pelhřimově ovládání osvětlení vnitřních i venkovních prostor pomocí čidel, automatickým definováním časových intervalů pro svícení a dalšími energeticky úspornými nástroji,“ popsal novinku Jiří Běhounek.

Do pilotního projektu mohla být vybrána příspěvková organizace kraje, která disponuje vnitřním i venkovním osvětlením a kde budou moci být využity všechny funkce systému. „Nemocnice Pelhřimov zareagovala první, projekt vedení nemocnice maximálně podporuje, má zájem jej rozvíjet. Rozhodla také náročnost instalace systému, která se po prověření ukázala jako akceptovatelná,“ vysvětlil manager projektu Václav Jáchim důvod, proč se novinka objeví právě v Nemocnici Pelhřimov.

Aby byl projekt co nejvíce přizpůsobený pelhřimovské nemocnici, uskutečnil se již v září průzkum všech vybraných objektů. Nadcházející prosinec bude věnován výměně vybraných osvětlení a instalacím systémů. Práce se odhadují na dva až tři týdny, ale provozu zdravotnického zařízení se nijak nedotknou. Nemocnice Pelhřimov by plně na chytré svícení měla přejít od ledna příštího roku.

Nový informační box se nachází na frekventovaném místě.
OBRAZEM: K vyhledávání aktualit pomáhá v Humpolci další informační box

Práce spojené s realizací projektu mimo jiné zahrnují výměnu 150 vnitřních a 28 venkovních světel a napojení celého osvětlovacího systému Nemocnice Pelhřimov na monitorovací a řídící systém. „Zatímco venkovní osvětlení bude vyměněno kompletně, pro sledování spotřeby vnitřního osvětlení dvacet čtyři hodin sedm dní v týdnu byl po dohodě s vedením nemocnice vybrán pavilon akutní medicíny a budova hlavní lůžkové péče,“ vyjmenoval náměstek hejtmana Kraje Vysčina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný místa, kde se chytré osvětlení objeví.

Nově instalovaný moderní monitorovací a řídící software bude přinášet pravidelné výstupy o spotřebě energie v pelhřimovské nemocnici. „On-line výstupy, reporty může systém poskytovat klidně i hodinové, ale smysl mají denní součty a pak měsíční porovnání nákladů. Vedle toho bude systém část osvětlení i řídit nebo zasílat automatické zprávy o poruchách,“ vysvětlil Jáchim. Dodal také, že získané výsledky se stanou podkladem pro vedení nemocnice a kraje při dalších rozhodnutí týkajících se energetických úspor, či výměně starých osvětlovacích systémů.

Sledování spotřeby energie bude v Nemocnici Pelhřimov fungovat natrvalo. „Stane se součástí Informačních systémů nemocnice,“ informoval Václav Jáchim.

Ilustrační foto.
V Dub Gallery se zaposlouchají do tónů klasické hudby

Kraj Vysočina se jako zřizovatel pelhřimovské nemocnice bude na moderní novince podílet finanční částkou 125 tisíc korun. Celý projekt vyjde dohromady na jeden a půl milionu korun.

Zda se chytré osvětlení v budoucnu objeví i v nějaké z dalších příspěvkových organizací kraje, se teprve uvidí. „Rozhodneme se dle výsledků pilotního projektu v Nemocnici Pelhřimov. Samozřejmě energetická úspora a možnost měření spotřeby energie je téma pro každou krajskou organizaci,“ uzavřel Václav Jáchim.