„Půjde o mimořádně náročný projekt, který ve výsledku překvapí originálním designem traktorů Zetor Proxima ve verzi cabrio, tedy s odkrytou střechou,“ prozradila Jana Fialová, radní Kraje Vysočina v tiskové zprávě zveřejněné na oficiálních stránkách kraje.

Pořizovací částka čtyř nových traktorů, které od společnosti Zetor zakoupí Kraj Vysočina, činí 1,8 milionů korun. Konkrétně půjde o jednotlivé díly a konstrukční plány sériového traktoru, který patří k nejžádanějším modelům značky Zetor. Zakoupené komponenty poputují do čtyř vybraných zemědělských škol v kraji.

Tam z nich studenti pod dohledem mistrů odborného výcviku postaví na základě originálních konstrukčních plánů traktor. „Je to samozřejmě jedinečná příležitost pro žáky, aby se seznámili s něčím úplně novým,“ popsal ještě před prázdninami s nadšením ředitel Zemědělské akademie v Humpolci Otakar Březina.

Tamní akademie se do nového projektu zapojuje jako jedniná z Pelhřimovska. Humpolečtí studenti však nejsou v podobných projektech nováčci. Zemědělská akademie je totiž jednou z devíti technických škol, která již v minulosti postavila vlastní sportovní vůz.

Technické provedení a sestavení traktorů bude muset odpovídat daným postupům. Desing, barva a finální vzhled však zůstane pouze v režii studentů. „Věříme, že pro studenty to bude velká výzva a zároveň zábava,“ sdělila Jana Ragasová, ředitelka lidských zdrojů a všeobecné správy v Zetor Tractors.

Adam Hanousek, Humpolec, 29. 8. 2017, 3 200 g
Právě se narodili. Podívejte se na další miminka

Spolu se zemědělskou akademií se do projektu zařadila Střední průmyslová škola Třebíč, Vyšší odborná škola a střední odborná škola zemědělsko-technická Bystřice nad Pernštejnem a Střední odborná škola Nové Město na Moravě.
„Projekt postav si svůj traktor míří vysloveně na klíčovou skupinu budoucích techniků, jimiž středoškolští studenti jsou. V rámci akce se budou moci seznámit s reálnými traktory a detailně při jejich stavbě poznat, jak fungují,“ přiblížila Ragasová.

Cílem ojedinělého projektu je mimo jiné i zvýšit zájem studentů o zemědělské obory na středních školách. Nabídnout školám další aktivitu, která studenty baví a zaujme i veřejnost.