Devátý ročník traktoriády se vydařil. „Dopadlo to super! Ještě před polednem jsme měli obavy, jestli vůbec přijdou lidi, protože tady byli jenom závodníci, ale kolem dvanácté se začalo parkoviště plnit, takže si nakonec vůbec nemůžeme stěžovat. Odpoledne se dokonce tvořila fronta u piva, přestože jsme jeli na dvě pípy,“ ohlížel se za právě skončeným soutěžním programem Ivo Vágner, jeden z organizátorů ze spolupořádajícího Sboru dobrovolných hasičů Rovná.

Označit hlavní aktéry programu za závodníky není v případě Rovenské traktoriády úplně přesné, neboť ti, kteří připravené tratě absolvovali, jsou především nadšenci, jimž jde o něco jiného. „Jasně, že se chceme umístit co nejlépe! Ale důležitější je, že si zablbneme, zapomeneme na pracovní starosti, užijeme si s partou víkend,“ povídal Jiří Zoula.

Na tričku měl nápis Ládevský vlci, ale podobně oblečeni byli i další poblíž. „U nás v Kamenici u Prahy, nesmíte napsat, že jsme Pražáci, jsme založili vlastně takový klub, s nímž jezdíme na traktoriády. Ročně léto absolvujeme zhruba pět těchto akcí,“ dodával Jiří Zoula.

Ilustrační foto.
Za vytěžení lesa a krádež dřeva hrozí pachateli až pět let

Podobná parta přijela do Rovné u Hořepníka i z Losiné u Plzně. „Jsme tady popáté. Protože jezdíme po podobných akcích do různých míst v republice, můžeme srovnávat. Zdejší traktoriáda patří připravenými tratěmi i celkovou organizací mezi ty nejlepší,“ říkal Václav Loukota.

Přestože jeho jízda v prvním kole terénního závodu patřila mezi povedené, ani on na pohled do konečné výsledkové listiny nemyslel. „Důležitější je, že se setkáme se známými, že nás spojuje stejná záliba,“ zdůrazňoval Václav Loukota.

Zdroj: Deník/ Jiří Jíra

Zatímco nadšenci na strojích mluví o akci rozhodně stejným jazykem, minitraktory a malotraktory na trati jsou každý originál a každý jiný. „Já jsem tenhle malotraktor stavěl v roce 1986 a původně byl samozřejmě určen na práci. Vysloveně jenom po závodech s ním jezdím posledních asi patnáct let,“ popisoval úděl zeleného stroje Jiří Zoula.

Vedle stal rovněž malotraktor jeho klubového kolegy Jana Stibůrka a nejviditelněji oba stroje spojovala zelená barva. „Část nás jezdí na malotraktorech, které byly původně určeny právě na práci, ale přibývá i těch, kteří staví a upravují vysloveně závodní malotraktory,“ poodhalil zákulisí záliby Jiří Zoula.

Za rok nejspíš nebude chybět na jubilejní desáté Rovenské traktoriádě. „Už jsme se o tom v té naší partě organizátorů trochu bavili, že nás za rok čeká ta desítka. Ale zatím to moc neprožíváme, na přípravy je ještě čas,“ dodával za organizátory Ivo Vágner.

Vítězové jednotlivých kategorií
FICHTL CUP (7 startujících): David Kosař
MINITRAKTOR (3): Michal Svatoš
MALOTRAKTOR 4X2 (15): Václav Loukota
MALOTRAKTOR 4X4 (9): Pavel Cízl