Naopak právě v tomto období začalo jejich vyhledávání a sestavování konečného seznamu. „Rádi bychom letos opravili a obnovili deset poškozených křížků či božích muk v regionu. Zatím nemáme jejich výčet uzavřený, čekáme, že nám veřejnost ještě dá nějaké tipy,“ řekl Pavel Koubek ze Zeleného srdce.

O dvou adresách, kde by dobrovolníci ze Zeleného srdce chtěli křížky obnovovat, už je jasno. „K obnověv letošním roce jsme zatím vytipovali kostelík u Božího těla u Polního dvora na okraji Pelhřimova, který patří církvi, a křížek nedaleko Lhotky na Humpolecku, který se nachází u silnice, a je tedy majetkem kraje,“ přiblížil Koubek.

V obou případech zůstal na místě pouze kamenný sokl, litinové kříže bude třeba doplnit zcela nově.

Na krajské soutěži orchestrů základních uměleckých škol z Vysočiny se představil Dechový orchestr mladých ZUŠ Humpolec.
V pelhřimovském divadle soutěžily školní orchestry

Dobrovolníci ze Zeleného srdce už kontaktovali vlastníky památek. Právě v tomto směru se v posledních letech objevily problémy, nadšenci nechtějí v nových případech mrhat energií. „V roce 2016 se nám podařilo sehnat od nadace a soukromých dárců peníze na opravu kapličky v Pekle u Pelhřimova. I přesto, že by to majitelku nestálo ani korunu, zrušila nám souhlas s opravou, že kapličku nechá obnovit sama na své náklady. Bohužel kaplička je stále ve stejném špatném stavu, a už nevěřím tomu, že se opravy dočká,“ poukázal na jednu nedávnou špatnou zkušenost Koubek.

Většina zkušeností je ale opačných, vždyť se za deset let podařilo sdružení opravit tři desítky drobných památek ve volné krajině. „V minulých letech se nám podařilo obnovit několik zničených křížů v okolí Humpolce s minimálními náklady za pomoci odložených křížů ze hřbitovů,“ doplnil Pavel Koubek.

Obchodní akademie a Hotelová škola v Havlíčkově Brodě ve středu pořádala středoškolskou kuchařskou soutěž. Svůj kulinářský um a fantazii tam při přípravě pokrmů z kozího sýra a pstruha předvedlo deset soutěžních týmů.
Kdo chce být dobrým kuchařem, musí to mít srovnané v hlavě

Výsledek inspiroval dárce, který nadšence podpořil při nedávné opravě poškozených kamenných muk u Dubí u Humpolce nebo při opravě velkého dřevěného kříže u Komorovic. Přesto peníze nemusí být úplně tou nejdůležitější okolností. „K tomu, aby se zapomenutá památka dostala do důstojného stavu, je potřeba mnohdy málo. Není to o penězích, ale o zájmu o odkaz minulých generací,“ připomněl Koubek.

Občanské sdružení ale už roky usiluje o záchranu jedné větší památky, kde naopak peníze důležitou roli hrají. „Tou je kaple svaté Anny u Pelhřimova. U takto velké stavby už to skutečně je o penězích, ale v případě, že se najde dostatek lidí, kteří budou mít zájem o její záchranu, podaří se získat i ty peníze a kapli obnovit,“ dodal Pavel Koubek.

Ilustrační foto
Lidé zaplatí za odpad stejně