Výstavu, která začala v sobotu 7. září, připravilo Městské muzeum v Kamenici nad Lipou.

Výstavu provází označení Správná hračka – vybráno odborníky, které vzniklo v roce 1994. „Jedná se o společný projekt Sdružení pro hračku a hru, Asociace hračka Unie výtvarných umělců ČR a Asociace předškolní výchovy. Cílem je podpořit tvorbu a prodej dobrých hraček a jejich rozšiřování mezi dětskou populaci,“ připomněl Petr Pech, vedoucí Správy kulturních zařízení města Kamenice nad Lipou, kam spadá i městské muzeum na zámku.

Označovány jsou už po čtvrtstoletí hračky a herní předměty určené dětem předškolního věku.

Označení Správná hračka – vybráno odborníky je a chce být pro rodiče i pedagogy pomůckou při rozhodování o nákupu hraček, které napomáhají při rozvoji dítěte.

Budova trafostanice v Pelhřimově dostala novou podobu.
Pelhřimovská trafostanice hýří barvami

Hračky se zmíněným označením se už čtrnáct let představují na každoročním prázdninovém festivalu Hračkobraní, který se koná právě na kamenickém zámku. Z toho důvodu je hračkám věnována stálá výstava vybraných oceněných hraček, která je instalována ve sklepení severního křídla zámku v Kamenici nad Lipou.

Aktuální výstava Správná hračka na Hračkobraní bude v zámeckém městském muzeu k vidění do 1. listopadu. Muzeum má otevřeno od úterý do neděle od 10 do 17 hodin, v říjnu ve všední dny do 15 hodin.