Zastrčené útočiště skrývá lom nedaleko Lipnice nad Sázavou. V zimě plovoucí sauna, v létě noclehárna. „Když jsme lom objevili, hledali jsme možnost, jak ho využít. S pomocí architekta jsme si nechali postavit plovoucí saunu. V létě se ale návštěvníci do sauny nehrnou. Tak nabízíme ubytování a pořadník máme plný,“ řekl při návštěvě Deníku majitel sauny Michal Čepek.

Luboš a Dana Brožovi z Havlíčkova Brodu o dovolené rádi vyhledávají netradiční zážitky. „Ležet na pláži na písku nebo v hotelu u bazénu nás nebaví. Náš sen je spát v ledovém iglů nebo nocovat v domě na stromě. Ve Francii jsme spali ve staré chatě v horách. Nikde nikdo a byla to nádhera ,“ upřesnila Dana.

Moderní rekreační zóna v Plačkově
TOP 5 vysočinských rybníků: nejlepší místa, kde se vykoupat zdarma

Takové sny se jim nyní mohou splnit i na Vysočině. Vysočina Tourism láká návštěvníky na dobrodružnou dovolenou. Na svém turistickém portále nabízí přehled netradičního ubytování.

Ubytování mimo civilizaci

Podle Martiny Strnadové z Vysočina Tourism Vysočina těží z toho, že je venkovským, řídce osídleným krajem s malebnou přírodou a rozšiřuje svou nabídku netradičního ubytování. Ubytovatelé z Vysočiny tak pohotově zareagovali na současný trend, kdy lidé hledají klid a pohodu v lůně přírody, a přitom chtějí vyzkoušet něco nového, neotřelého. „Vznikly tady dvě desítky míst, kde se lze ubytovat mimo civilizaci v lese, na stromě, na vodě, na louce, a to s maximálním pohodlím,“ zdůraznila ředitelka Vysočina Tourism Oľga Königová.

Překážkový běh Monkey Race Skuhrov 2018.
Monkey Race Skuhrov je tady: podívejte se na fotografie z předešlých ročníků

Zájemci o netradiční ubytování na Vysočině najdou seznam všech ubytovacích zařízení na turistickém portále vysocina.eu. Vedle spaní v domku na stromě, v létající chatičce, v lesním apartmánu se saunou na vodní hladině, vinné maringotce, na posedu, ve včelínu či na peci jsou tu i další tipy. „Strávení netradiční dovolené nabízejí i chaloupky v pohádkové vesničce, letohrádek s pokoji v prvorepublikovém stylu nebo mlýn s pokoji ve stylu námořnickém, provence i honáckém,“ upřesnila Strnadová.