Podobně se možná v sobotu cítili někteří z návštěvníků odpoledního srazu veganů a vitariánů v pelhřimovské kavárně Flet. Ale jenom zpočátku. Masožroutů, kteří pouze chtěli poznat blíže takzvanou živou neboli syrovou stravu, přišlo vícero. Ale i oni si pochutnali.

„Cílem tohoto setkání je ukázat lidem, co to je veganství, vegetariánství a vitariánství. Mnoho lidí, kteří konzumují vařenou stravu, má zkreslenou představu o tom, co vitariáni jedí, jak jejich jídlo chutná. Spousta z nich si myslí, že jsou to asketi, kteří jedí pouze naklíčené obilí, a to je všechno. Kdokoliv, kdo sem dnes přišel, měl možnost ochutnat a přesvědčit se, že mohou být vitariánské dezerty a jiné recepty opravdu chuťově dobré a ještě vám to navíc dodá něco pro zdraví," vysvětlila smysl akce kavárnice Ludmila Zabloudilová s tím, že hlavní myšlenkou bylo přizvat i ty, kteří se takto nestravují, aby zjistili, o čem to je.

Jak kavárnice dále prozradila, sama maso jí, ale v jídelníčku má i hodně ovoce a zeleniny. „Mám moc ráda ořechy a navíc mám alergii na mouku, to byl důvod, proč jsem se začala o vitariánství sama zajímat. I já coby člověk, který se masu nevyhýbá, si mezi jejich recepty najdu nějakou dobrotu, která mi bude chutnat," dodala.

V kavárně by chtěli setkání pořádat pravidelně. „První se uskutečnilo 14. prosince loňského roku. Tehdy se nás sešlo deset, dnes byla plná kavárna. Mám velkou radost, že to mělo takový ohlas," usmála se Zabloudilová.

Setkání se budou konat pravidelně

V březnu bude další setkání, a to pravděpodobně zase třetí sobotu v měsíci. „V dubnu bych pak ráda pozvala dva kamarády, z nichž jeden je vegan a druhý něco mezi veganem a vitariánem. Kromě svých zkušeností s tímto způsobem stravování budou moci návštěvníkům přiblížit také své zážitky a postřehy z Indonésie, ze které se zrovna tou dobou vrátí," předjímala pořadatelka setkání.

Tuto sobotu byla hostem Anna Hýžová z Hradce Králové, která je vitariánkou už pět let. Přivezla také ukázat svou knihu Škola živé stravy – Vitariánství jako Cesta. „Paní Hýžová se mi ozvala sama s tím, že se o setkání doslechla. A jsem za to moc ráda, protože jsme tu mohli přivítat člověka na slovo vzatého," řekla Ludmila Zabloudilová. Na sraz podle jejích slov dorazili lidé i třeba z Českých Budějovic nebo z Prahy, jinak většinou z Vysočiny, například Pacova nebo Jihlavy.

Na sobotní akci se přijela podívat i Miroslava Pechková. „Očekávám od těchto setkání, že se dozvím nové informace a poznám milé lidi. Všichni jsou takoví usměvaví a je to příjemně strávený čas," svěřila se s dojmy návštěvnice, která se o vitariánství zajímá, protože chce udělat něco pro sebe a své zdraví.

Recept: Hradecké kyselo s houbami

Ingredience na jednu porHradecké kyselo s houbamici:

20 g kešu ořechů – namočit na cca 2 hod

1/2 bobkového listu

3 kuličky černého pepře

1 kulička nového koření

2 g žampionu

150 g vody

Vše umixujeme.

Dáme do misky a přidáme na malé plátky nakrájené:

15 g avokáda

2 g žampionu

60 g domácího kvašeného zelí – pokrájíme na drobno

Na obrázku na misce vlevo je Hradecké kyselo z kešu ořechů, na misce vpravo jsem místo kešu dala 10 g avokáda. Ale nebylo to tak chutné, z kešu ořechů je to opravdu skoro bílá zelňačka.

Recept a foto: Anna Hýžová, Škola živé stravy©2014

Pozn.: Tyto recepty vytvářejí v restauraci Bazalka v Hradci Králové. Ta nabízí vegetariánskou, makrobiotickou a vitariánskou stravu