Práce na záchraně kaple, které vyjdou na zhruba dvacet milionů korun, jinak běží podle předem připraveného harmonogramu. Pořád platí, že se do obnovené kaple, která historicky k hradu patřila, podívají první návštěvníci toho nejvýznamnějšího památkového objektu na Pelhřimovsku v roce 2022. „Rekonstrukce by měla být dokončena na podzim roku 2021, takže zpřístupněna pro veřejnost bude kaple v turistické sezoně 2022,“ připomněl ředitel Muzea Vysočiny Pelhřimov Ondřej Hájek. Muzeum má ve správě hrad Kámen a kaple se stane součástí hradního komplexu.

Zřizovatelem Muzea Vysočiny Pelhřimov je Kraj Vysočina, který převzal kapli od českobudějovické diecéze římskokatolické církve v roce 2017. Počátkem roku 2018 se správy kaple ujalo už zmíněné pelhřimovské muzeum, práce na záchraně objektu pak začaly po zhruba rok trvajících projektových přípravách a archeologickém a antropologickém průzkumu na počátku roku letošního.

Letos by mělo být obnoveno zastřešení kaple a dokončeny práce na odvodnění zdiva a odvětrání krypty, která se v kapli nachází. „Současně začalo v restaurátorských dílnách restaurování mobiliáře,“ dodal Ondřej Hájek.

Vedení muzea ve spolupráci se zřizovatelem rozhodlo, že dojde rovněž na zrestaurování původních varhan v kapli, a to do funkční podoby. „Původně jsme zamýšleli, že varhany budou mít pouze dekorativní charakter, ale nově jsme se dohodli, že je necháme opravit do takového stavu, aby byly plně funkční. Změna má návaznost na záměr, že kaple bude do budoucna využívána mimo jiné pro kulturní programy,“ vysvětlil Ondřej Hájek.

Strážníci v Jihlavě dávají "botičky" jen výjimečně, občas je ale řidiči na svých vozech najdou.
Okresní města na Vysočině řeší parkování

Kromě toho by mohla být kaple využívána i pro obřady, a to rovněž církevní. „Už při přebírání kaple jsme se dohodli, že církvi takové využití kaple v budoucnu umožníme,“ potvrdil ředitel Muzea Vysočiny Pelhřimov.

Přes nadcházející zimu by se kaple měla dočkat nových oken i dveří, v příštím roce by se práce na rekonstrukci měly přesunout hlavně do interiéru. Obnovy se tak dočká panská oratoř nad presbytářem, kde byl původně krb. V kapli zůstane komín, neboť majitelé kaple, která patřila k sousednímu hradu a sloužila i jako rodová hrobka, zde vybudovali dobové vytápění interiéru.

Až bude v roce 2022 kaple zpřístupněna turistům, bude její návštěva zakomponována do systému prohlídkových tras. Vše ještě závisí na realizaci plánovaných úprav v areálu samotného hradu. Jisté je, že v hradní kapli vznikne malá expozice i to, že přístup do ní od hradu bude už přes klidnou komunikaci. V roce 2020 bude totiž dokončen obchvat obce Kámen a doprava bude odvedena mimo vesnici.

Původně gotický hrad Kámen byl postaven v polovině 13. století. Od roku 1523 hrad téměř 200 let vlastnila jedna z větví významného českého rodu Malovců. Z maloveckých držitelů se do historie nejvýznamněji zapsal rytíř Jan Kryštof Malovec z Malovic (držel hrad od roku 1640). Za něho byl hrad znovu přestavován, bylo vystavěno jižní obytné křídlo a vstupní věž (1673). Na západním okraji vsi dal právě on vystavět ranně barokní kapli Panny Marie Bolestné a v ní zřídil rodinnou hrobku.

Cykloturistická akce Kolem dokola Košeticka lidi táhne už čtvrtý rok.
Cykloturistická akce láká na Dominátora

Po roce 1948 byl hrad poslednímu soukromému majiteli Antonínu Fleissigovi vyvlastněn. Státním kulturním majetkem byl Kámen prohlášen v roce 1953. V letech 1964 až 2002 byl hrad Kámen zřizován ONV, později Okresním úřadem v Pelhřimově. Kaple Panny Marie Bolestné připadla církvi, ve správě českobudějovické diecéze zůstala až do předání Kraji Vysočina v roce 2017. Zajímavosti jistě je, že v roce 1982 byl z kaple vypraven poslední pohřeb.

Od roku 2003 byl hrad Kámen samostatnou příspěvkovou organizací Kraje Vysočina a od roku 2011 se hrad Kámen stal pobočkou příspěvkové organizace Muzeum Vysočiny Pelhřimov.