Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na trhu panují tvrdé podmínky, někteří partneři navíc nedodržují smlouvy

Pelhřimov – Administrativní překážky, tvrdá konkurence a nedostatek nových pracovních sil byly třemi významnými faktory, s nimiž se v po nástupu vlády Bohuslava Sobotky potýkala pelhřimovská pekárna Adélka.

20.4.2017
SDÍLEJ:

V pelhřimovské pekárně Adélka.Foto: Deník/ Petra Nováková

Privátní rodinná firma, která se na trhu objevila hned v roce 1990, kdy začínal novodobý rozvoj soukromého podnikání, sice zůstala regionální, přesto je podle úředníků příliš velká na to, aby mohla být podporována jako malá či střední firma. „Když máte víc než 250 zaměstnanců, tak na vás pohlížejí jako na velkou firmu, a pak podnikáte za úplně jiných podmínek, pochopitelně méně výhodných, než firmy s méně než 250 zaměstnanci,“ poukazuje na jeden významný parametr generální ředitel Adélky Roman Teisler. „My máme teď 256 zaměstnanců, a tak jsme podle úředníků firma velká, přestože s těmi skutečně velkými se srovnávat vůbec nemůžeme,“ dodává.

Podle Romana Teislera za zmíněný problém nemůže ani tak česká vláda, neboť kategorizaci podle počtu zaměstnanců vymysleli úředníci v Bruselu. Kroky vlády, které by ale napomohly českým firmám, jsou málo efektivní. „Ministerstvo zemědělství vedené Marianem Jurečkou náš Svaz pekařů a cukrářů v České republice sice podporuje, ale zásadní ekonomický přínos to pro naše firmy nemá, neboť jiná rozhodnutí politické reprezentace nám život spíš komplikují,“ ohlíží se za posledními roky Teisler.

Na druhé straně vnímá některé kroky i ze strany ministerstva zemědělství jako spíš formální. To se týká třeba značky Regionální potravina. „Přitom jsme skutečná regionální firma, vyrábíme regionální potraviny, zpracováváme surovinu, která se pěstuje rovněž v regionu, ale kvůli 256 zaměstnancům nemáme nárok na značku Regionální potravina,“ říká Roman Teisler.

Zkušenosti při podnikání jsou tak méně povzbudivé, než prohlášení politiků. „Nejvíc nám vadí, že některé úřady kladou na nás, české pekařské firmy, vyšší nároky než například na velké zahraniční korporace. Přísnosti se nebráníme, ale když vám přijde třikrát za týden kontrola ze stejného úřadu – a pokaždé s negativním výsledkem – pak máte pocit, že už to hraničí s šikanou,“ napsal Roman Teisler nedávno do společného prohlášení českých a moravských pekařů.

Velké zahraniční společnosti, přesněji řečeno obchodní řetězce řízené ze zahraničí navíc rozhodují, koho pustí na trh. A diktují si podmínky. „Na trhu panují obecně hodně tvrdé podmínky, některé řetězce, které jsou našimi zákazníky, ale vůbec nedodržují smlouvy,“ říká Roman Teisler.

V praxi to vypadá i tak, že odběratel sleduje vývoj na trhu s obilím a okamžitě to používá jako argument na výrobce. „Jakmile klesne cena obilí, odběratel okamžitě chce nižší cenu. Když je ale vývoj v cenách opačný, tak to trvá v nejlepším případě měsíce, než je ochoten takový vývoj v cenách akceptovat,“ poukazuje na konkrétní problém Teisler.

Pelhřimovská pekárenská akciová společnost Adélka si ale postupně vybudovala síť vlastních firemních prodejen, takže není odkázána pouze na chování řetězců. „Vlastní obchodní síť, která má samozřejmě působnost tady v regionu, je pro nás nesmírně důležitá. Jednak nám umožňuje mít kontrolu nad obchodní politikou, ale současně posiluje image firmy, značky. A také nám umožňuje efektivně uvádět na trh novinky, zkoušet. V našich prodejnách dostane zákazník vždy to čerstvé a nejlepší a kolegyně z obchodu mu vždy dobře poradí či vše vysvětlí,“ zdůrazňuje generální ředitel Adélky.

Loni pekaře nepotěšila ani zpráva, že ubývá kvalifikovaných pracovních sil a že výuční list za úspěšné absolvování pekařských učebních oborů získalo pouhých 117 nových pekařů. Letos se trend otočil, Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky zaznamenává nárůst zájmu o pekařské obory o 41 procent. „Společně s pelhřimovskou hotelovou školou připravujeme učební obor pekař i tady přímo v Pelhřimově, učni budou praxi absolvovat přímo u nás v Adélce. Pokud by škola každý rok vychovala tři čtyři nové pekaře, bylo by to dobré. Nový obor podporuje i Kraj Vysočina, tady jsme s podporou velice spokojeni,“ poukazuje na pozitivní přínos posledních let Roman Teisler.

Hodnocení čtyřletého období, kdy v zemi vládla Sobotkova administrativa, tak jednoznačné není. „Nechci jen kritizovat, to je snazší než tvořit, ale pro nás, kteří podnikáme v potravinářství a rozvíjíme tradiční český obor, podporujeme všelijak dění v regionu, by toho mohla vláda udělat víc,nebo nedělat populistická, poplašná a hloupá omezení v našem podnikání, viz. Pamlsková vyhláška apod,“ uzavírá generální ředitel Adélky.

Autor: Jiří Jíra

20.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Čerti v pelhřimovském domově seniorů

Pelhřimovský domov pro seniory dává šanci na přijetí výhradně místním

Ilustrační foto.

Rodiče v Pelhřimově vysází stromy za své potomky

Libkovankafest láká na dechovku do Častrova už potřetí

Častrov, Libkova Voda – Milovníci dechovky už potřetí zamíří do Častrova. V sobotu 21. října se v tamním kulturním domě uskuteční třetí ročník Libkovankafestu, jemuž dala jméno dechová muzika Libkovanka, která působí v nedaleké Libkově Vodě.

Martin Lank: Největší klad programu Realistů je jeho reálná splnitelnost

Jihlava - Jedním z největších překvapení voleb před čtyřmi lety na Vysočině byl poslanecký mandát pro Martina Lanka. Ten kandidoval za hnutí Úsvit a získal více hlasů než poslankyně za ODS. Do voleb jde Martin Lank i letos, a to na kandidátce Realistů

Předseda strany nemůže zůstat za bukem, říká Jan Veleba

Vysočina - Jediný předseda celostátní strany z Vysočiny Jan Veleba jde i do těchto voleb. Je lídrem Strany práv občanů (SPO) pro Vysočinu.

Nejtepleji bylo v září v Dukovanech, nejvíc pršelo ve Velké Bíteši

Třebíčsko, Vysočina - Září bylo oproti průměru neznatelně chladnější. Průměrná měsíční teplota na Vysočině byla 11,4 °C, což představuje odchylku -1 °C od dlouhodobého normálu za období 1981 - 2010.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení