Například tradičního Silvestrovského pochodu na Javořici se už posedmnácté zúčastní turisté především z Kraje Vysočina a z Jihočeského kraje. V Počátkách tento výstup organizuje TJ Spartak Počátky. „Já osobně se na něj i letos těším, protože se díky němu každoročně setkám s lidmi, které přes rok normálně nevidím. Nahoře si popřejeme hodně štěstí a zdraví do nového roku, a navíc se projdeme krásnými Javořickými lesy," uvedl předseda TJ Spartak Počátky Martin Pavlíček. Pro zájemce bude možnost využít linkový autobus z Počátek do Studené, který vyráží v 9.35 hodin. Zpět do Počátek pojede autobus z Kališť, a to v 15.45 hodin.
Už po jednatřicáté si turisté budou moci vyšlápnout Novoroční výstup na Stražiště, jež pořádá Klub českých turistů Pacov. Vycházet se bude v deset hodin dopoledne od bývalé pacovské restaurace Vlachovka v ulici Za Branou.
„Půjdeme asi osm až devět kilometrů. Při zpáteční cestě na nás bude čekat autobus a odveze nás zpět do Pacova, ale kdo bude chtít pokračovat pěšky, bude moct. Na vrcholu se zapíšeme do vrcholové knihy a pořídíme společný snímek. Většinou nás chodí tak kolem padesáti turistů, k nimž patří ti stálí, ale vždycky se objeví i někdo nový," prozradila jedna z organizátorek výstupu Alena Michlová.
Naopak Novoroční sestup přes Stražiště pořádá TOM Kamarádi a Klub českých turistů Hořec Pacov od 13 hodin. Sraz je naplánován před pacovskou radnicí a odtud se účastníci sestupu svezou autobusem do sedla Strážiště.
Vyjdou nahoru a pak se vydají dolů kolem kapličky na základnu Hutě u Černého rybníka, kde pro ně bude připraveno občerstvení.
„Většinou s námi vyrazí děti i jejich rodiče a další dobrovolníci. Účast je závislá na počasí, třeba loni nás šlo asi 45, ale už jsme sestupovali také v šedesáti lidech," zavzpomínal jeden z organizátorů sestupu Václav Hrobský.
O den později, tedy v pátek 2. ledna, se milovníci procházek mohou těšit ještě na jedenáctý ročník Novoročního čtyřlístku, který pořádá Klub českých turistů TOM Šlápoty Hněvkovice u Humpolce.
Sraz je ve 14 hodin u hnevkovické klubovny a kam se vyrazí, bude záležet na domluvě. Tento pochod je navíc spojený s charitativní akcí – v souvislosti s ním se budou za 20 korun prodávat čtyřlístky a výtěžek z prodeje poputuje na stavbu a modernizaci turistických tras pro vozíčkáře.