„Konkursní řízení se dělají po šesti letech, protože na šest let má ředitel školy pověření k tomu tuto funkci vykonávat,“ informoval Bohumil Kovanda, vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Městského úřadu Pelhřimov.

Přihlášky do konkursního řízení musí zájemci odevzdat na podatelně pelhřimovského městského úřadu přesně do dnešního (8. března) poledne. „Zatím tu máme dvě přihlášky,“ řekl ve středu dopoledne Kovanda.

Podle Bohumila Kovandy většina ředitelů svou přihlášku do konkursního řízení odevzdá. „Vypadá to tak, že hlásit se budou všichni ředitelé základních škol kromě jednoho. Já ale nemohu říkat, jak to bude, nebo nebude,“ smál se Kovanda.

Zřejmě trochu na vážkách byl v rámci rozhodování, zda své křeslo přenechá někomu jinému, nebo ne, ředitel Základní školy Na Pražské Luděk Charouzek. „Nebudu hrát nějaké divadlo a řeknu to na rovinu. Kolegové mě velice intenzivně žádali, abych ve funkci pokračoval a přejí si, abych tady ještě byl, protože se mnou chtějí spolupracovat dál. Já jsem jim tedy slíbil, že to udělám a budu pokračovat,“ prozradil Charouzek.

Jinak Luděk Charouzek, který na Základní škole Na Pražské řediteluje od roku 1995, už má nárok na odchod do důchodu. „Když bych neměl podporu ve škole, tak bych se rozhodl jinak a už bych v tom nepokračoval. Jelikož tu mám ale tak silnou podporu, kdy mě prosí a přejí si, abych pokračoval, což mě samozřejmě moc těší, tak přihlášku do konkursu dám,“ slíbil Charouzek.

Lyžování v Křešíně
U Křešína se bude o víkendu poprvé lyžovat přes půlnoc

Naopak Martin Skořepa, ředitel Základní školy Komenského měl jasno. „Přihlášku podávat budu. Určitě chci pokračovat dál. Ve škole jsme měli zpracovanou koncepci na období 2013 až 2018, takže letos nám ta koncepce končí. Teď jsem tedy vypracoval nový koncepční záměr a pro mě je toto konkursní řízení, jestli tedy budu zvolen, takové období změn, cílů a vizí školy,“ komentoval Skořepa s tím, že ve škole je ředitelem šestnáct let.

V ředitelování Základní školy Krásovy domky, které odstartoval v roce 1999, chce pokračovat i Pavel Rafaj. „Obálku jsem do konkursního řízení podal. Mám tu nějaké rozjeté projekty a rád bych ještě dokončil to, co jsem začal,“ odůvodnil Pavel Rafaj své rozhodnutí.

Konkursní řízení na vedoucí pracovní místo ředitelky či ředitele pelhřimovských škol město Pelhřimov před šesti lety nevyhlásilo. „Tehdy jsme nechali ředitele ve funkcích, takže na šest let měli funkční období zajištěné. Kde jsou s řediteli spokojení, tak tam konkurz nevyhlašují. Tím ale nechci říci, že když jsme ho letos vyhlásili, tak s řediteli spokojeni nejsme. Tak to není,“ řekl Bohumil Kovanda.

Město Pelhřimov však zřizuje čtyři základní školy. „Letos se konkurs týká tří základních škol a jedné umělecké školy. Čtvrtá základní škola, a to Osvobození, bude v tomto řízení až příští rok,“ doplnil Kovanda s tím, že příští rok nejspíš vypíší konkursní řízení také na ředitele či ředitelku mateřské školy a Domu dětí a mládeže.

Noví či staronoví ředitelé zmíněných základních škol nastoupí na vedoucí pracovní místo 1. srpna. „K odvolání současných ředitelů čtyř základních škol dojde 31. července,“ dodal Kovanda.

Zrestaurovaná kašna na náměstí v Nové Cerekvi.
Ve Zlaté jeřabině teď bojuje o hlasy devět počinů z okresu