Program primární prevence, který poskytuje Centrum primární prevence Vrakbar spadající pod Oblastní charitu Jihlava, se na pelhřimovských školách poprvé objevil v loňském roce. „Cílem tohoto programu je dlouhodobá systematická prevence chování pro žáky. Program je zajišťován prostřednictvím Oblastní charity v Jihlavě a týká se žáků třetího, čtvrtého a pátého ročníku,“ informoval místostarosta Josef Koch na středečním zasedání zastupitelstva.

Právě zde se jednohlasně odhlasovalo uzavření smlouvy na poskytnutí zmíněné služby, která má předcházet vzniku rizikového chování.

Město Pelhřimov mimo jiné právě na zmíněný program už ve svém letošním rozpočtu vyčlenilo částku 150 tisíc korun.

Rozkvetlé stromy v Pelhřimově.
Rozkvetlé stromy letos rozzářily ulice o něco dříve

Z rozpočtu na podporu zmíněného programu putovaly peníze i v loňském roce. Částka byla tehdy ale o několik desítek tisíc korun nižší. „V současné době Ministerstvo školství na tuto oblast nepřispívá. Respektive této příspěvkové organizaci. Takže jsme museli přispět více,“ objasnil situaci Bohumil Kovanda, vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Městského úřadu Pelhřimov.

Centrum primární prevence Jihlava Vrakbar se v rámci svých programů na školách zaměřuje mimo jiné na poskytnutí základních informací o zdravém životním stylu, problematice návykových látek, šikaně, kyberšikaně nebo třeba využívání medií.

Pro žáky jsou pak během školního roku připravené speciální přednášky uzpůsobené podle vybraných tříd. „Náš hlavní záměr je udržet program na prvních stupních,“ zdůraznil Bohumil Kovanda s tím, že s loňskou premiérou prevence jsou spokojeni.

Na některých školách se ale konají setkání i pro vyšší ročníky. „Například Základní škola Komenského v Pelhřimově má tento preventivní program i pro druhý stupeň,“ uvedl Kovanda jeden z příkladů s tím, že speciální program pro druhý stupeň si již školy objednávají i hradí sami.

Demolice mostu na dálnici D1. Ilustrační foto.
Lidé už vyhlížejí atraktivní noční podívanou u dálnice