Hygienici ale uklidňují, že zatím žádný případ s pančovaným lihem neobjevili. „Naši inspektoři ale procházejí pouze restaurační zařízení, kde se takovéto případy jen stěží vyskytnou. Stánky a nálevny, kde byl metylen nalezen, kontroluje Česká obchodní inspekce," řekl mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Jiří Kos.

Kontrolorů je alespoň na Vysočině nedostatek. „Je zde asi tisíc provozoven a kontroluje je dvanáct lidí," připustil  Kos.

Kvalitní potravinářský líh k výrobě lihovin obsahuje maximálně jen půl procenta metanolu v jednom litru čistého to znamená stoprocentního lihu. „Při správné obsluze a žádné destilační kolonii nemůže být v ovocném kvasu vyprodukován zdraví ohrožující methylalkohol," přiblížil majitel pálenice v Dobešově na Černovicku Ladislav Novotný.

Podle odborníků lidé podle chuti špatný alkohol nepoznají.

Alexandra Knapová, Karolína Hovorková