„Piano jsme do podloubí na pelhřimovském náměstí umisťovali v minulém týdnu, otevírat a oficiálně ho zveřejňovat ale budeme až příští týden. Po přemístění totiž musí týden stát, aby si veškeré komponenty piana sedly. V úterý tak bude moci přijít ladič a od středy bude piano fungovat každý den,“ vysvětlila Eva Havlíčková z pelhřimovského spolku Hodina H.

V těchto dnech je tak piano, které stojí u obchůdku Káva – čaj Pelhřimov na tamním Masarykově náměstí, uzamčené. Loni si mohli zájemci zahrát na piano o několik metrů dál, a to před Boutiquem Piccolo. „Letos totiž nikde jinde nebylo místo. Na původním místě vznikl nový obchod, který tam má reklamní cedule a další vhodné místo, které se nám líbilo, bylo právě u obchůdku Káva – čaj Pelhřimov. S naším nápadem jsme oslovili paní majitelku, která po jednání se svými kolegy souhlasila,“ prozradila Havlíčková důvod přemístění piana s tím, že v budoucnu se tato místa pro umístění piana mohou střídat a měnit.

Poprvé se piano v centru Pelhřimova objevilo loni v létě. „Letos to bude druhá sezona, kdy budeme mít piano venku. Na zimu jsme ho přesunuli do venkovních prostor pod stan u kavárny Ateliér. Kdy budeme piano uklízet letos, zatím nevíme. Uvidíme, jak vydrží počasí a jak vydrží piano. Loni bylo venku do konce září, na náměstí jsme ho nechali i přes pouť. Uvidíme, jak to bude letos,“ přemítala Havlíčková.

Ilustrační foto.
Pouť v Polesí. Příchozí čeká tvoření, divadlo i pivní soutěž

Letos by ale toto pouliční piano mohlo přečkat zimu na jiných místech. „Na zimní měsíce bychom pro něj rádi našli jiné využití. Chceme, aby bylo využité více herně, než jak tomu bylo v Ateliéru. Je to ale komplikované v tom, že piano musí zůstat ve venkovních prostorách. Jakmile se totiž hudební nástroj dá jednou ven, tak už tam musí zůstat. Je to pro něj lepší kvůli delší životnosti,“ řekla Eva Havlíčková.

Dodala také, že s uplynulou sezonou, kdy piano sloužilo malým i velkým přímo na ulici v centru města, je velice spokojená. „Kolikrát se tam zastavili i ti, do kterých bych neřekla, že umí hrát na piano. Myslím si, že to bylo zajímavé i pro děti, kdy se mohly seznámit s hudebním nástrojem takhle naživo s osahat si jej. I rodiče mohli své děti navést k tomu, jak se mají k hudebnímu nástroji chovat,“ usmála se Havlíčková.

Otrávené káně lesní.
Na traviče ohrožených káňat lesních, podali inspektoři ČIŽP trestní oznámení