Problémy se týkají podkladu povrchu. „Když jsme začali s výstavbou hřiště, tak se zjistilo, že pod zeminou je zhruba dvaceticentimetrová vrstva škváry. To je v dnešní době materiál, u kterého se musí nechat udělat zkoušky, zda je nebezpečný, nebo ne,“ přiblížil starosta Pelhřimova František Kučera.

Zastupitelstvo se kvůli zmiňovanému multifunkčnímu hřišti mimořádně sešlo minulý čtvrtek a projednávalo navýšení rozpočtu na jeho výstavbu o 1,2 milionu. „Vrstvu škváry dělníci sejmou, odvozí a musíme počkat, až se dokončí všechny testy. Pokud látky, které obsahuje, nebudou škodlivé, tak ji můžeme použít například na opravu cest. V opačném případě ji ale musíme uložit na příslušnou skládku,“ vysvětlil důvod zdražení Kučera s tím, že vzniklý prostor bude zavezen kamenivem.

Nové hřiště bude sloužit na různé druhy sportu. „Provozovala by ho škola, protože bude na pozemku, který máme pronajatý. Využívali bychom ho jak my, tak by si ho ale mohli i pronajmout například jednotlivci nebo organizace,“ řekla ředitelka Základní školy Osvobození Vladimíra Madronová.

Také na pelhřimovském gymnáziu vylepší podmínky mladým sportovcům. „Na srpen a září máme naplánovanou rekonstrukci podlahy v tělocvičně. V průběhu prvního měsíce ještě studenti chodí ven, takže to nepřinese žádné větší komplikace,“ prozradil ředitel Gymnázia a obchodní akademie Aleš Petrák.

Navíc tady pokračují v opravách, se kterými začali už loni. „V současné době u nás probíhá druhá etapa rekonstrukce elektroinstalace v patře u sborovny a v horním poschodí nové budovy,“ doplnil Petrák a dodal, že v loňském roce touto rekonstrukcí prošla dvě spodní patra.

Sucho. Ilustrační foto.
O Dešťovku se zatím přihlásila bezmála stovka zájemců z Vysočiny

Firma, která rekonstrukci elektroinstalace provádí, má čas až do konce září. „Tyto opravy budou sice probíhat ještě po prázdninách, takže budeme začínat v mírně provizorních podmínkách, ale školní rok zahájíme 4. září jako všichni ostatní,“ uzavřel Petrák.

Do oprav elektroinstalace se pustili také na Základní škole Komenského v Pelhřimově. „Rekonstrukci děláme ve dvou patrech a bude stát necelé dva miliony korun,“ sdělil ředitel školy Martin Skořepa.

Žáci by se měli vrátit už do opravených prostor. „Byl jsem se tam podívat v pondělí a dělníci už bílí a kompletují vypínače, takže by se do září mělo vše stihnout,“ usmál se Skořepa.

Školáci se po prázdninách navíc projdou nejen po novém linu, které se na škole rozhodli rovněž vyměnit, ale i venkovních cestách. „Upravujeme také terén a chodníčky na dvoře školního pozemku. Něco dělá sám školník a něco firma,“ dodal Skořepa.