Na předání nového hřiště dětem do užívání se v neděli dopoledne vypravily pochopitelně celé rodiny. „První dojmy máme dobré, hřiště je pěkné. Bydlíme sice v Libkově Vodě, ale do Pelhřimova jezdím, já mám nedaleko obchod, takže sem určitě budeme chodit,“ řekla maminka Monika Králová i za jedenapůlročního Daníka.

To Šárka Paclíková bydlí s rodinou přímo na sídlišti, na dohled nového Rákosníčkova hřiště. „Hřiště se mi libí, s roční Andrejkou sem určitě chodit budu. Pro sedmiletého Martina to ale už nebude! Pro děti do čtyř pěti let je to paráda, pro ty starší už tolik ne,“ poodhalila svět dětských zájmů Šárka Paclíková.

Starší děti nacházely vyžití spíš na sousedním hřišti s dřevěnými prvky, jehož část ale během výstavby Rákosníčkova hřiště zmizela. „Slyšela jsme, že některé prvky na tomto starém hřišti už nebyly v dobrém stavu, že už zkrátka dosloužily. Pokud ale město hřiště nechá opravit a vrátí mu původní podobu, tak to tady v této části sídliště bude výborné zázemí pro děti nejmenší i ty větší,“ doplnila své postřehy Šárka Paclíková.

Rakosníčkovo hřiště pelhřimovským dětem věnovala společnost Lidl, která hřiště s charakteristickými prvky buduje už řadu let. „V Pelhřimově je to již 83. hřiště, které společnost Lidl v rámci projektu Rákosníčkova hřiště postavila,“ uvedla mluvčí společnosti Lidl Zuzana Holá. Krátce po desáté hodině se slavnostního otevření zúčastnil i pelhřimovský starosta František Kučera.

Lidl spustil výstavbu Rákosníčkových hřišť ve městech, kde má supermarkety, v roce 2012. Cílem promyšleného nápadu bylo rozšířit možnosti, kde si děti mohou bezpečně hrát a tím podpořit aktivní trávení jejich volného času.

Společnost se při realizaci konceptu spojila s autorem oblíbené kreslené postavičky Zdeňkem Smetanou, který byl nápadem nadšen a účelně ho podpořil.

V roce 2012 postavil Lidl první dětská hřiště v jedenácti městech po celé republice. V roce následujícím byl poprvé realizován nápad s hlasováním veřejnosti, které dodalo projektu novou dimenzi. „Město Pelhřimov jej získalo díky hlasování. Ve své kategorii získalo 30 584 hlasů a na třetí pokus se dočkalo nového hřiště,“ připomněla Zuzana Holá.

V neděli otevřené pelhřimovské Rákosníčkovo hřiště je letos čtvrtým v republice a současně už druhým na Vysočině. O dva týdny dřív se dočkal sousední Havlíčkův Brod, který v kategorii měst od deseti do pětadvaceti tisíc obyvatel vyhrál. Pelhřimov skončil třetí, těsně před čtvrtým Tachovem, na který se tak letos už nedostalo.

O Rákosníčkovo hřiště usiloval ještě Humpolec. Skončil na lichotivém šestém místě, ale s výrazným odstupem v počtu získaných hlasů. Podobně jako Humpolec dopadla v kategorii větších měst Jihlava, která už jedno Rákosníčkovo hřiště má (od září 2012 v Okružní ulici) a teď chtěla další v Jiráskově ulici. Od roku 2014 má hřiště Žďár nad Sázavou, od roku 2017 Nové Město na Moravě.

V plánu Lidlu je letos ještě postavit a městům předat sedm hřišť. Zamýšlené počiny se už Vysočiny týkat nebudou.

Dětská hřiště v Pelhřimově

(stav k 17. červnu 2018)
Počet dětských hřišť přímo ve městě – 22
(včetně jednoho skateboardového hřiště a nově otevřeného Rákosníčkova hřiště)
Počet dětských hřišť v místních částech – 14
Celkem dětských hřišť ve správě Technických služeb města Pelhřimova: 36
Zdroj: TSMPe