V rámci tradičního festivalu, který bude opět plný rekordů, hudby a zajímavých vystoupení, se totiž navíc uskuteční i nábor dárců kostní dřeně.

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze, Agentura Dobrý den, která festival pořádá, Český rozhlas Vysočina a řada pelhřimovských nadšenců se totiž pokusí najít vhodného dárce kostní dřeně pro čtrnáctiletého Matěje Kučeru, nadějného fotbalistu, který onemocněl leukémií.

Ale nejen pro něj. „Když se v říjnu loňského roku Jan Kučera z Miletína dozvěděl, že jeho tehdy ještě třináctiletý syn Matěj onemocněl leukémií, byla to pro něj zdrcující informace, ale současně i impulz k tomu, přesvědčit co nejvíc lidí k dárcovství kostní dřeně,“ řekl Miroslav Marek, prezident pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Ordinace bude blízko

Díky ohromnému úsilí Matějova otce přibyla do Registru dárců kostní dřeně už více než tisícovka lidí. „Prvně Jan Kučera lidi ochotné pomoci do Fakultní nemocnice v Hradci Králové vozil sám. Teď už IKEM jezdí za ním. Tedy, je-li předpoklad, že se v místě alespoň stovka dárců najde,“ doplnil Miroslav Marek.

A právě pelhřimovský festival rekordů a kuriozit je k takovému činu ideální. „Reakce na tuto výzvu nás nadchla. Pelhřimovská doktorka Jitka Houšťková půjčila ordinaci a čekárnu, pelhřimovské sestřičky budou pomáhat odborníkům z IKEMu, dobrovolníci roznášejí k této akci letáky, přijedu fotbalisté z Humpolce a hasiči a policisté tuto zprávu také rozšiřují ve svých lajnách,“ pochvaloval si Marek velký zájem dobrovolníků.

Nábor dárců kostní dřeně se uskuteční od 12.30 do 18.30 hodin v již zmíněné ordinaci na adrese Palackého 70, která je vzdálená pouhých třicet metrů od Muzea rekordů a kuriozit ve spodní části pelhřimovského náměstí. „Už před rokem jsem se k dárcovství kostní dřeně chystala, ale bohužel mi to nakonec nevyšlo. Teď, když je ta možnost, tak ji moc ráda vyžiji. Hlavně splňuji podmínky pro dárcovství a myslím, že je dobré dát příležitost i těm, kteří neměli v životě štěstí,“ prozradila Dominika Benešová z Pelhřimova, která se náboru v rámci víkendového festivalu zúčastní.

Koupaliště Žabák.
Havárie na Žabáku byla opravena, otevře se za týden

Nemocný Matěj i jeho otec, který je rekordmanem, do Pelhřimova na festival přijedou.

Jan Kučera tak bude v rámci festivalu zapsán do České knihy rekordů, jelikož se postaral o největší počet nově zaregistrovaných dárců kostní dřeně za jeden den. „Během jediného dne v rámci akce Matějova šance na život byl na fotbalovém hřišti v Miletíně na Jičínsku lékaři a sestrami Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM Praha zaregistrován rekordní počet nových dárců, a to 741,“ informoval Miroslav Marek.

Dárcovství krvetvorných buněk je dobrovolné, bezplatné a anonymní. „Dotyčný člověk, které mu je mezi 18 a 40 lety, pouze vyplní dotazník a nechá si odebrat pár kapek krve. Bude-li v pořádku, může se časem objevit žádost o pomoc,“ nastínil Marek, jak nábor probíhá.

Ročně v České republice onemocní na sto pacientů leukémií, kterou je možné léčit transplantací kostní dřeně.
Ne všichni se ale transplantace dočkají. Nedočkají se třeba proto, že nebyl nalezen vhodný dárce, přitom úspěšnost léčby pomocí transplantace krvetvorných buněk je u dospělých pacientů 60 až 80 procent a u dětí 70 až 90 procent.

Ocenění od náměstkyně hejtmana za spolek převzala Michaela Krpálková.
Ocenění za Skutek roku putovalo i Motanici. Za Pletenou stezku