Od 13 hodin tam totiž začne už devátý ročník Pelhřimovských dožínek. I pro ten letošní rok si pořadatelé přichystali bohatý program spojený se zemědělstvím. Nebude však chybět ani kulturní program v podání místních hudebních či tanečních spolků.

Symbolické zakončení žní vyvrcholí předáním dožínkového věnce. Oslava práce zemědělců bude však výjimečná. Při dožínkách bude vysvěcena nová vlajka města Pelhřimova. Tu zastupitelé schválili v dubnu.
Jak sdělil předseda letopisecké komise a radní Josef Doubek, dosavadní červenobílomodrá vlajka porušovala pravidla heraldiky a nebylo potvrzeno, zda vůbec její návrh v 70. letech byl přijat tehdejšími orgány.

Nová zelenobílomodrá vlajka, nyní už schválená Sněmovnou, v sobě zahrnuje symbol hradeb a také figuru poutníka. „Vyšli jsme z toho, že město nemá výstižnější symbol než poutníka," sdělil radní Doubek s tím, že poutník připomíná příběh o založení města biskupem Pelhřimovem.

Hned půl hodiny po začátku dožínek ji vysvětí pelhřimovský vikář Jaromír Stehlík. Vlajka zůstane ve stojanu na pódiu, lidé se s ní mohou fotit, a jak říká starosta Leopold Bambula, bude to jedna z mála příležitostí, kdy ji široká veřejnost uvidí zblízka. „Pak se tento originál prozatím přesune do obřadní síně, odkud bude přenášen na různé slavnostní příležitosti, jako třeba na pondělní křest výpravné knihy Pelhřimov: historie-kultura-lidé," říká starosta.

Město pořídilo i několik kopií vlajky, jedna z nich bude nastálo vlát na radnici, další zamíří do městských organizací včetně škol, na zimní stadion a také do místních částí města, kde je mohou používat třeba při srazech rodáků .

Bohatý program

Návštěvníci sobotního nabitého programu se mají na co těšit. Kromě různých vystoupení od cimbálové muziky, mažoretek, jihočeských trubačů až po Soubor lidových písní a tanců Trnávka, se od zástupců pelhřimovského pivovaru Poutník dozvědí, co pijeme v Pelhřimově či co měli ve stodolách naši dědečkové a babičky zase ve spížích.

"Na dožínkách prezentujeme současnou zemědělskou techniku. Návštěvníkům však chceme ukázat i techniku, která se používala v dřívější době. Někteří si v dnešní době neuvědomují, jak to dříve měli zemědělci těžké a jak nám dnešní mechanizace usnadňuje práci. K vidění proto budou například staré traktory, cepy, lopaty nebo máselnice, ve které se dříve vyrábělo máslo," přiblížil organizátor Pelhřimovských Dožínek Josef Houček, předseda pelhřimovské územní organizace Zemědělského svazu a také předseda Výrobně obchodního družstva Kámen.

Ten zároveň dodal, že letošním ročníkem chtějí nenásilnou formou oživit to, co zemědělce nejvíce trápí, což je přísun mladých lidí.

„Proto součástí programu bude stánek Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště Pelhřimov, který bude nenásilnou formou prezentovat, co je zemědělství, pro děti tam budou soutěže například v poznávání obilí. Zástupci školy budou navíc přítomné seznamovat s tím, co se učí, jak se učí, prostě to, co by mělo být známé veřejnosti – že zemědělství není už jenom o tom, co bylo dříve, ale že se mnoho věcí změnilo a že je potřeba tento obor popularizovat," dodal Josef Houček s tím, že letos se mají zemědělci čím pochlubit, protože sklizeň byla dobrá.

Josef Houček zároveň popřál všem, kteří se zítra vydají na historické náměstí Pelhřimova: „Osmdesát procent úspěchu a nálady je v dobrém počasí, takže bych návštěvníkům i zemědělcům popřál, aby si všichni prohlédli, co budeme prezentovat, aby se dobře bavili, dobře najedli a napili a prožili pěkné sobotní odpoledne."

Nej Vokurka

Loňský ročník dožínek nabídl mimo jiné i novou zajímavou soutěž o nejlepší zavařené okurky. Vzhledem k tomu, že se první ročník setkal s velkým zájmem, uskuteční se „Vokurka Pelhřimovska" i letos.
„Po dobrých zkušenostech z loňského roku jsme tuto soutěž opět zařadili, protože i okurky patří k zemědělství. Zapojit, prezentovat se mohou všichni – od hospodyněk až po kuchaře," řekl s úsměvem předseda pelhřimovské územní organizace Zemědělského svazu.

Pokud se tedy chcete připojit, přineste svou zavařenou sklenici okurek k označenému stánku, který bude během dožínek na náměstí. Váš výrobek posoudí odborná porota, a pokud jej zařadí mezi ty nejlepší, čeká na vás odměna. Hodnotit se bude řada kritérií: U zavřené sklenice to budou vzhled sklenice, čistota sklenice a vzhled náplně, po otevření vzhled, vůně a čistota, po vyjmutí okurky pak tvrdost, čistota, kyselost, chuť nálevu a celková chuť.

Vzorky bude hodnotit bodově každý z porotců sám za sebe, součet a vyhodnocení provede Jiří Vacek, organizátor soutěže.