„Předpokládaný termín výstavby nové mateřské školy je letos. O prázdninách by měla stavba vypuknout,“ potvrdila informace starostka Nového Rychnova Iva Reichová.

Důvodem k výstavbě, o které se v Novém Rychnově diskutovalo již řadu let, je podle starostky nevyhovující stav budovy současné mateřské školky.

Poloha mateřské školky se ale ani přes kompletní opravu nezmění. „Stavět se bude přímo na místě té staré mateřské školky. Budova současné mateřské školky se zbourá a na jejím místě bude postavena nová,“ nastínila plány Reichová.

Školka bude mít moderní kabát. „Prakticky to bude energeticky pomalu soběstačná budova,“ vylíčila starostka s tím, že se sice nemůže vyrovnat pasivním domům, které si vše udělají sami, ale i přesto bude velmi nízkoenergetická.

Vše se bude držet striktních norem. „Školka bude mít rekuperace, trojitá skla,“ přemítala Reichová s tím, že tyto položky pro veřejné stavby zákon vyžaduje. A to i přesto, že se jedná o Vysočinu, kde je čistý vzduch a krásná příroda v porovnání například s Prahou a ostatnímu velkými městy.

Rychlobruslařský ovál u žďárského zimního stadionu zaplnily stovky strojů. Motorkáři pak odtud vyrazili na vyjížďku, aby symbolicky otevřeli silnice.
VIDEO: Stovky motorkářů společně otevřely silnice

Nová mateřská školka by v Novém Rychnově měla vyrůst během následujícího školního roku. „Určitě se to dotkne provozu stávající mateřské školky. Děti budou dočasně přemístěny do provizorních prostor v základní škole,“ nastínila řešení situace Reichová.

Přípravy na blížící se zahájení stavby jsou v plném proudu. „Chceme vypisovat výběrové řízení na dodavatele stavby. Máme stavební povolení a územní rozhodnutí,“ konstatovala starostka Nového Rychnova.

Chystaná mateřská školka v Novém Rychnově ale nebude zdaleka jediná na Pelhřimovsku, která bude moderní a nová.
Další mateřská školka totiž od loňského roku již vyrůstá například v Pacově, kde by měla začít podle plánů fungovat v nadcházejícím školním roce nebo v Rynárci. „Dokončení výstavby mateřské školy je největší akcí letošního roku,“ zdůraznil starosta Rynárce Jan Pikl v posledním vydáním místního zpravodaje. „Stavební práce probíhají již od léta,“ doplnil informaci rynárecký starosta s tím, že bylo již dokončeno i výběrové řízení na dodavatele vnitřního vybavení.

Plavení koní na dolním vřesnickém rybníku.
Jak jsme žili ve Vřesníku, vesnici nad řekou Želivkou