I přes nízký věk už stihl Michal Koreš nasbírat zkušenosti z různých kuchyní. „Prošel jsem spoustu restaurací, i hotelových. Práce s lidmi a kuchařská práce je těžká, ale mám ji prostě rád. Mám radost, když to v kuchyni funguje profesně i lidsky. A hlavně, když lidem v restauraci chutná a cítí se dobře,“ říká šéfkuchař.

Začínal v menších restauracích, pak byl v hotelech, kde chystal snídaně nebo rauty. „Je rozdíl připravit v hotelu raut pro dvě stě lidí, nebo vařit vyšší gastronomii v restauraci, kde je třicet míst," přikyvuje.

Jak říká, v každém působišti získal novou zkušenost, každá kuchyně totiž funguje trochu jinak. Začínajícím kuchařům proto radí projít si co nejvíce kuchyní. „Ovšem v kvalitnějších restauracích, aby se nenaučili jen smažit sýr a řízky,“ vypráví v lehké nadsázce mladý muž v rondonu. 

Díky zkušenostem dostal Michal Koreš šanci šéfovat kuchyni v humpolecké Pivnici Na Štokách. Dle vlastních slov má od majitelů pivovaru ve své práci velkou volnost. „Děláme především českou kuchyni, snažíme se jídla vylepšovat. Také musí dobře vypadat, ale nepopíráme jejich základ,“ tvrdí šéfkuchař s tím, že v kuchyni dává důraz na kvalitní čerstvé suroviny, ideálně regionální.

Michal Koreš si uvědomuje, že gastronomie se neustále vyvíjí a pracuje na sobě. Jezdí na školení i na stáže k jiným kuchařům. Sleduje, jak vedou kuchyni a co se mu líbí, pak zkouší i sám. Pochopitelně ho těší, že jsou návštěvníci spokojení.

  • Michal Koreš pozdravil čtenáře Deníku, podívejte se
Michal Koreš pozdravil čtenáře Deníku, podívejte se. | Video: Radek Tulis

„Když u nás v pivnici slyšíme nebo na internetu čteme hodnocení, tak si, se skromností, můžeme myslet, že se nám naše práce daří. Ostatně, zájem se zvyšuje a hosté se vrací. To je nejlepší vizitka,“ líčí Michal Koreš.

Přímo se nabízí otázka, jestli neuvažoval o účasti v kuchařské soutěži typu MasterChef. „Asi ne. Já jsem rád ve své kuchyni. Podívám se samozřejmě na ostatní, ale sám nejsem soutěživý typ a ani nemám ambice v podobném pořadu vystupovat,“ uzavírá s úsměvem sympatický mladík. 

VIDĚLI JSTE? Pozor, pálí se ti to. Středoškoláci v Jihlavě předvedli, co umí v kuchyni

Jihlavského semifinálového kola se zúčastnilo pět studentů a dvě studentky. Předvedli, co umí a čtyři z nich se mohou těšit na účast ve finále. | Video: Deník/Martin Singr