Kraj Vysočina dlouhodobě podporuje partnerskou oblast na Ukrajině, kterým je Zakarpatský region. V minulosti daroval regionu například záchranářská auta. „Již patnáct let pomáháme financovat a realizovat řadu projektů investiční i neinvestiční povahy. Společně s našimi partnery připravujeme několik projektů také pro letošní rok. Uvědomujeme si, že naše podpora a pomoc bude stále potřebnější, a to jak materiální, tak i morální,“ zdůraznilo vedení kraje.

Současná situace není lhostejná ani jednotlivcům. Příspěvky na již vzniklé sbírky i plány další podpory jsou dle jejich názorů tím nejmenším, co mohou udělat. „Už jsem se koukal na sbírky, které jsou vyhlášené, takže určitě hodlám přispět. Případně se zapojit do jiné formy pomoci. A sháním si alespoň odznak v barvách Ukrajiny, abych vyjádřil svůj názor veřejně,“ řekl Vojtěch Petr z Bystřicka.

Novou sbírku na pomoc Ukrajině vyhlásila také Charita České republiky, do které se zapojily i regionální pobočky například ve Žďáru nad Sázavou nebo v Třebíči. „Situace na Ukrajině je již nyní alarmující, východ země čelí humanitární krizi nepřetržitě od roku 2014. Jsme připraveni se na pomoci takto postiženým obyvatelům podílet, a to tím spíš, že se jedná o zemi nám tak blízkou,“ uvedl Evžen Diviš, regionální manažer pro oblast postsovětských zemí a Blízkého východu.

Kácení stromů napadených kůrovcem.
Kůrovec se prokousává Žďárskem z jihozápadu, na jaře se musí vytěžit další dřevo

Ukrajina má svá partnerská města po celé Vysočině. Ta teď přichází s podporou i případnou pomocí pro své zahraniční partnery. „Stojíme za Ukrajinou. Zavírání očí před porušováním hranic evropských států a omezení práv ohrožuje i naši vlastní bezpečnost. Ostatně, ruskou "mírovou pomoc" přivezenou tanky známe bohužel z vlastní zkušenosti. Myslíme na přátele v partnerském městě Chust i na každého jednoho člověka v celé Ukrajině. Jako výraz solidarity jsme na budovu městského úřadu a Staré radnice vyvěsili ukrajinskou vlajku,“ prohlásili zástupci města Žďár nad Sázavou.

K vyjádření solidarity s Ukrajinou se připojují i lidé napříč sociálními sítěmi. Ukrajinská vlajka se postupně objevuje i u profilových fotek uživatelů Facebooku.

„V souvislosti s tím, jak je dnes svět propojený, pokládám za důležité sdílet svůj názor i na sociálních sítích, protože mají velký dosah. Pokud je narušena suverenita jednoho evropského státu, je narušena suverenita všech. Máme historickou zkušenost s pobytem cizích vojsk na našem území, proto je důležité se Ukrajiny a jejích občanů zastat. Jako obyčejný člověk, který nemá velké prostředky na rozsáhlou pomoc, jsem připravena poslat finanční částku na veřejné charitativní sbírky na pomoc Ukrajině, zapojit se do sbírky oblečení pro Ukrajince, kteří by utíkali před válkou anebo hraček pro děti, které válečnými konflikty trpí nejvíce,“ uvedla studentka vysoké školy, Kateřina Š. z Nového Města na Moravě.

Podobný postoj zaujímají i další města na Vysočině a jako symbol podpory a solidarity vyvěšují vlajku země. „Ukrajina je nám velmi blízká. V posledních týdnech aktivně komunikujeme s naším partnerským městem Rachivem v oblasti Zakarpatské Ukrajiny. Podle aktuálních informací je v Zakarpatí i v partnerském městě klid. Požádal jsem starostu Rachivu, aby nás průběžně informoval o situaci. Jako vyjádření podpory, prozatím alespoň morální, jsme vyvěsili na radnici ukrajinskou vlajku,“ doplnil starosta Třebíče Pavel Pacal.