Jedno z měst, kde se snaží situaci řešit, je Pacov na Pelhřimovsku. Ve špatném stavu tam jsou stovky kotlů. Mnoho z nich ještě zkontrolováno není. „Máme jich tu opravdu hodně v neuspokojivém stavu. Vlastníci mají ze zákona povinnost každé tři roky provést kontrolu zařízení. Zjistí se přitom, jestli kotle splňují emisní normu. Loni si je nechalo zkontrolovat pouze dvaasedmdesát lidí. Polovina z nich ani nesplnila třetí emisní třídu,“ uvedl tajemník města Stanislav Macháček.

Sám přitom patří mezi ty, kteří musí ještě kotle opravit. „Přiznám se, že můj kotel nesplňuje právě třetí normu. Výměna mě ještě čeká. Plánuji ji po konci topné sezony, takže to bude někdy mezi jarem a létem,“ slíbil Macháček.

Patrik Doležel čeká před jednací síní Okresnéího soudu v Jihlavě na rozhodnutí o vazbě.
Člen gangu hrozil, že skočí z jihlavských hradeb: vyjednávání trvalo pět hodin

Jedním z možných řešení je si pořídit kotel nový. Pro něj se rozhodl Jaromír Havel z Velkého Rybníka na Pelhřimovsku „Kotel mám relativně nový a jsem s ním spokojený. Při poslední kontrole jsme na žádné problémy nenarazili,“ řekl spokojeně.

Devadesát procent vadných

S kvalitou kotlů nebývá spokojený revizní technik Jaroslav Bartošek ze Žďárska. Při preventivních prohlídkách narazí na vadu v devadesáti procentech případů. „Málokdy jsem spokojený. Nejsou to však vždy zásadní nedostatky. Často jde například o nesprávně umístěný přetlakový ventil nebo špatné použití paliva. Lidé často ani netuší, že je něco v nepořádku,“ popsal.

Od září letošního roku bude platit zákaz kotlů, které nespadají do třetí emisní třídy.
Zpravidla jde o kotle vyrobené po roce 2000.
Za nedodržení hrozí pokuta padesát tisíc.
Emisní třídu lze dohledat v dokumentaci kotle.
Lidé mohou žádat o kotlíkovou dotaci.

Jako ideální ochranu považuje pravidelnou kontrolu. Nejspolehlivější jsou podle něj elektrokotle, i když mají nejdražší provoz. Hodně práce bude člověk naopak mít s kotlem na tuhá paliva. „Je potřeba ho často čistit. Kvůli uhlí je místnost od prachu, v části domu je nepořádek. Plynové kotle jsou lepší alternativou. Ať si lidé nechají poradit od odborníků a kotle kontrolují,“ poradil Bartošek.