Zájem o stavební parcely, které na Pelhřimovsku připravují nejen dvě sousedící obce Včelnička a Bohdalín, nasvědčuje tomu, že se lidé z měst přesouvají na venkov. Tento fakt zaznamenává i vedení dvou zmíněných obcí, které se právě o omlazení venkova snaží.

„Ve Včelničce máme na prodej šest stavebních parcel, z toho pět už jich je stoprocentně udaných," informovala starostka Včelničky Milena Hronová o zájmu bydlet v jejich vsi.

Dodala také, že rozvoj obce je pro ně důležitý. „Mladé lidi potřebujeme, takže jsme moc rádi, že lidé mají zájem stavět na vesnicích. Ve Včelničce teď navíc vyrostly nebo ještě vyrostou tři rodinné domy. Je tedy vidět, že se lidé do vesnic vrací," pochvalovala si slibný rozvoj obce starostka. Dodala, že ještě před přípravou nových parcel nevěděla, zda o ně bude zájem. „Po propagaci se hned chytli první zájemci," přiblížila starostka Hronová.

Bytovou výstavbu chystají také v Bohdalíně, kde tři nové rodinné domy v budoucnu vyrostou hned na okraji zástavby ze směru od Kamenice nad Lipou. „Volné parcely jsme zatím nikde neinzerovali, jelikož to ještě nemáme zcela připravené. I přesto už ale máme zájemce. Přišla za mnou jedna slečna, že by chtěla v Bohdalíně založit se svým přítelem rodinu," poukázal starosta Bohdalína Josef Staněk.

Podle něho je stále více lidí, kteří chtějí bydlet na venkově. „Všímám si, že lidé staví na vesnicích v blízkosti měst. Je to vidět například u Jindřichova Hradce i u Pelhřimova. My jsme někde mezi," řekl Josef Staněk.

Dodal také, že jsou skupiny lidí, kteří nechtějí žít ve městech. „Samozřejmě rozhodnutí, zda si postavit barák na vsi, nebo ne, se také odvíjí o toho, jak daleko to pak lidé do města mají. Rozhodující pro ně také je, zda je v blízkosti nákupní centrum, doktor nebo škola," vyjmenoval bohdalínský starosta zařízení, která chtějí mít lidé po ruce. Na zasíťování stavebních parcel pracují v těchto dnech dělníci ve Včelničce, kde nové domky v budoucnu vzniknou za tamní úzkokolejnou dráhou, kde staví lokálka od Jindřichohradeckých místních drah.

Síťování a přípravu stavebních parcel financují ve Včelničce ze svého rozpočtu. „Dělníci momentálně dělají kanalizaci, vodu a elektřinu. Inženýrské sítě by měly být hotové v příštím roce," přemítala Milena Hronová. Na tyto práce pak bude navazovat zbudování chodníků a příjezdových cest.

Individuální stavební výstavbu plánují v Bohdalíně i do budoucna. „Určitě máme v plánu připravovat další parcely. V územním plánu je plno parcel, problém ale je v tom, že jsou většinou na soukromých pozemcích," informoval Staněk.