Návštěvníci restaurací a hospod dávají nyní přednost pivu a vínu.

Ministr zdravotnictví kvůli množícím se otravám alkoholem včera vpodvečer zakázal rozlévání i prodej alkoholu nad dvacet procent nejen ve stáncích, ale i kamenných provozovnách včetně obchodů na území celé republiky.

To se dotklo i pořadatelů víkendových akcí v okrese. „Na poslední chvíli jsme zrušili objednávku. Problém s dodavatelem nebyl," informoval Adam Štěrba, který u Stráže 
v Pelhřimově pořádá až do zítřka třídenní Close summer party. Lihoviny s obsahem alkoholu přesahujícím dvacet procent objemu se dnes nebudou prodávat ani na závěrečné akci letošní sezony na Letním parketu v Hořepníku. Na koncertu skupiny Argema se tak návštěvníci budou muset spokojit pouze s „lehčím" pitím.

„Spadáme pod stánkový prodej, takže i nás se týká současný zákaz. Výběr panáků tak bude omezen, a posluchači si budou muset vystačit s pivem a vínem," sdělil za pořadatele hořepnický starosta Vladimír Kotýnek.

Ten se nedomnívá, že by se zákaz prodeje tvrdého alkoholu nějak výrazně podepsal na návštěvnosti hořepnické akce.

Panika se šíří

S opatrností zákazníků se setkávají i provozovatelé klubů 
a kamenných restaurací. To potvrdil i provozovatel pelhřimovského hudebního klubu Stará tiskárna Václav Háva. „Budeme tu mít firemní akci 
a zákazníci si vyloženě přáli, že chtějí na stůl dostat nerozlévaný alkohol v nenačatých lahvích," popsal Háva, který opatrnost lidí chápe, ale jak sám řekl, on má svědomí čisté. „Alkohol beru pouze od osvědčených dodavatelů, v poctivě okolkovaných flaškách, které každému zájemci na požádání ukážeme," dodal Václav Háva s tím, že kvůli metylové panice v jeho klubu zájem o panáky nepoklesl.

Podle provozovatele Sauna music baru v Pelhřimově Milana Jirků ukáže tento víkend, zda poklesne  zájem o tvrdý alkohol. „Přes týden jsme nijak výrazný pokles nezaznamenali, ale je jasné, že panika se mezi lidmi šíří," řekl Milan Jirků.

Milan Jirků pokračoval: „Alkohol bereme od osvědčených dodavatelů. Navíc si myslím, že stálí štamgasti už mají v náš podnik důvěru a kořalku si klidně dají," dodal provozovatel s tím, že kontroly alkoholu u nich tento týden dopadly na výbornou. Přestože celá kauza má tragické důsledky, typický český nadhled si našel své místo i zde. „Moji zákazníci v tyto dny velmi oceňují, jak jsme vysoce aktuální, když svým dlouhodobým heslem hlasitě voláme: Místo lihu kup si knihu," uvedl majitel pelhřimovského knihkupectví Jaromír Vytopil.