„Hlavní ideou této podzimní slavnosti výtvarného umění a uměleckých řemesel je podpora jejich propagace a zprostředkování kontaktu mezi tvůrci a jejich návštěvníky,“ upozorňují organizátoři celé akce z havlíčkobrodského Muzea Vysočiny. Akce bude probíhat v sobotu 6. a v neděli 7. října.

„Jde o výjimečnou příležitost zažít autentickou tvůrčí a inspirativní atmosféru, která se vymyká běžnému galerijnímu provozu. Mezi námi žije celá řada šikovných lidí, o kterých ani netušíme, jak krásné věci dovedou vytvořit. Malíři, sochaři, grafici, keramici, kováři šperkaři, oděvní výtvarníci a další otevřou své výtvarné dílny, ateliéry nebo studia a umožní návštěvníkům dozvědět se něco více o výtvarném umění a řemeslu,“ doplnila náměstkyně hejtmana Jana Fischerová, která nad akcí převzala záštitu.

Součástí programu budou o víkendu také různé doprovodné akce – výtvarné dílny, vernisáže, komentované prohlídky i koncerty v jednotlivých ateliérech. Letos se do akce zapojilo na dvě stovky tvůrců na téměř 150-ti místech, a to jak ve městech, tak i v těch nejmenších obcích. Veřejnost má jedinečnou možnost nahlédnout pod pokličku sklářského, kovářského, výtvarného, krajkářského, sochařského nebo třeba fotografického řemesla. Mnohde si umění budou moci také sami vyzkoušet.

Peníze. Ilustrační foto.
Podpořit hospic lze i návštěvou divadelního představení

Jedním z takových míst je třeba kovárna Herold v Havlíčkově Brodě. V sobotu i v neděli tady budou probíhat ukázky kovářských prací a technik a lidé budou mít možnost dát takříkajíc ruku k dílu. Jak se malují obrazy horkým voskem za pomocí speciální žehličky, to si zájemci vyzkouší zase v Dobrohostově v ateliéru Jany Čížkové. Na hrnčíře si lidé budou moci zahrát v přibyslavské keramické dílně Jany Březkové a jak těžká je práce knihaře, to prozradí knihařská dílna Semitam v Havlíčkově Brodě. Kdo bude chtít, může si vyrobit i vlastní zápisník. Koho by lákalo vyzkoušet si jednoduchou techniku monotypu, měl by zamířit zase do brodské Galerie výtvarného umění. Monotypová dílna tu proběhne v sobotu od 10 do 14 hodin.

Když se jedná o Vysočinu, nelze se obejít ani bez ukázek sklářské výroby. Na živou výrobu skla, broušení nebo malování na sklo zve také jedna z nejstarších a nejzachovalejších sklářských hutí ve střední Evropě – sklářská huť Jakub Tasice. „Sklářská řemesla čekají návštěvníky po oba dny. Představí se tu například sklářský výtvarník Zdeněk Kunc, brusič Daniel Vágner nebo Ivana Vorlíčková, která se zabývá ručním malování skla a porcelánu. Chybět nebude ani prohlídka sklárny s průvodcem nebo výroba dřevěných lidových hraček v podání Rudolfa Hupky,“ přiblížil víkendový program v Tasicích František Milichovský.

Pěkně živo bude také u rozžhavené pece ve sklářské huti U Hrocha ve Škrdlovicích na Žďársku. V sobotu od 11 hodin se tu setkají bývalí i aktivní sklářští mistři, kteří se vystřídají u pece a předvedou veřejnosti kouzlo vlastní tvorby.

Navštívit největší českou firmu pro zpracování kamene s hostující sochařskou dílnou Radomíra Dvořáka zase mohou lidé v lipnické firmě Granit. Tady si budou moci prohlédnout rozpracovaná kamenná díla, která reprezentující osmiletou symbiózu firmy, od několikatunových monumentů, jako je třeba památník Velké války pro Kaliště, přes komorní skulptury a kapesní sošky, nebo nahlédnout do hlubin živého lomu a času a dotknout se 330 milionů let staré žuly z moldanubického plutonu.

V Ledči u řezbáře Rudolfa Hupky návštěvníky čekají ukázky takzvaného taušírování – zdobení dřeva kovem, v keramické dílně Pavla Kubáta ve Veselém Žďáře zase keramická tvorba nebo jízda na netradičních dvojkolech inženýra Miloslava Květoslava. Jak se vyrábějí nože, to předvede Miloš Kislinger v Dobroníně, výrobu originálních šperků z drahých kovů Gabriela Habermannová z Jihlavy a do své ilustrátorské dílny, kde vznikají knihy pro děti pozve třeba grafička a malířka Tereza Říčanová z Pelhřimova.

Ilustrační snímek
Z lesa zmizely čtyři kubíky smrkového dřeva

Prohlídku tvůrčího prostředí nabízí i vysočinské umělecké školy. „V rámci Dnů otevřených ateliérů se představí umělecké školy základní, střední a vyšší od oborů kamenických a sklářských přes malbu a grafiku, design a oděvní výtvarnictví, animační tvorbu až třeba po ukázku výuky uměleckých kovářů a pasířů. Návštěva uměleckých škol navíc může pomoci nasměrovat dospívající dívky a chlapce při výběru jejich budoucího povolání,“ zmínil za realizační tým Dnů otevřených ateliérů 2018 ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod Michal Kamp a vyzdvihl fakt, že ne každý den mohou lidé vidět při práci skláře, malíře, sochaře či umělecké kováře, sledovat je, ptát se na jejich inspiraci, hledat kořeny jejich tvorby a tvůrčího zájmu.

Kompletní seznam všech adres uměleckých ateliérů, které jsou do akce zapojeny, je dostupný na adrese www.vysocina-kultura.cz nebo ve vysočinských informačních centrech.